FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji raste broj očeva koji koriste "porodiljski" dopust

LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Broj očeva koji koriste pravo na"porodiljski" dopust u Sloveniji je sve veći, no pravi rezultatipolitike "aktivnog roditeljstva" muškaraca moći će se ocijeniti tek uidućoj generaciji, procjena je koju su iznijeli stručnjaci na osnovipodataka o korištenju tog prava u prve dvije godine od kada jeuvedeno.
LJUBLJANA,3. studenoga(Hina) - Broj očeva koji koriste pravo na "porodiljski" dopust u Sloveniji je sve veći, no pravi rezultati politike "aktivnog roditeljstva" muškaraca moći će se ocijeniti tek u idućoj generaciji, procjena je koju su iznijeli stručnjaci na osnovi podataka o korištenju tog prava u prve dvije godine od kada je uvedeno.

Pravo na uzimanje dopusta za njegu novorođenčeta u prvoj je godini nakon stupanja zakona na snagu, 2003. godine, koristilo 10.917 zaposlenih muškaraca, a prošle godine 12.667, iznijela je na konferenciji za novinare Živa Humer s ljubljanskog Fakulteta društvenih znanosti.

Pravo na ukupno 60 dana plaćenog dopusta do osme godine starosti djeteta, od čega 15 dana moraju koristiti za vrijeme porodiljskog dopusta supruge, muškarci su dobili na osnovi istraživanja o aktivnom roditeljstvu. Ono je pokazalo da djeca iz obitelji u kojima se za njih jednako brinu otac i majka imaju više šansi da se odupru drogi, rjeđe napuštaju školovanje i rjeđe postaju maloljetni roditelji.

Pravi efekt sadašnjeg zakonskog rješenja zato će se moći vidjeti tek kad sadašnja generacija djece odraste, a odnos prema "porodiljskom" za očeve morat će promijeniti i poslodavci, navode istraživači. Utvrđeno je naime da su trećinu zaposlenika koji su ostali kod kuće kako bi se posvetili djetetu svejedno zvali da dođu na posao ili im kući slali radne zadatke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙