FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na summitu u Hamptonu čelnike EU-a progonit će duhovi

LONDON, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici Europske unijekoji će u četvrtak u dvorcu Hampton Court razgovarati o budućnostimogli bi među sobom zateći i neke neočekivane goste iz prošlosti.
LONDON, 26. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici Europske unije koji će u četvrtak u dvorcu Hampton Court razgovarati o budućnosti mogli bi među sobom zateći i neke neočekivane goste iz prošlosti.

Palača iz razdoblja Tudora koja se nalazi na sjevernoj obali Temze 30 kilometara zapadno od Londona ponosi se time i što je jedno od mjesta u Engleskoj koje najviše progone duhovi. "Imamo mnogo duhova. Nikada nisam osobno vidjela nekog no jednom sam otvarala vrata i sigurna da ih je netko vukao i s druge strane no nikoga nije bilo tamo", rekla je u srijedu glasnogovornica palače Vikki Wood.

Henrik VIII, moćni i razbludni engleski kralj 1509-1547., u palaču je doveo svih svojih šest supruga a izgleda da su dvije ovdje i ostale.

Priča se da treća Henrikova žena, Jane Seymour, koja je umrla u palači nakon poroda njegovog jedinog sina Edvarda 1537., još uvijek hoda dvorištem u bijelom noseći svijeću.

Po hodnicima je viđena i njegova peta žena Catherine Howard, pogubljena radi preljuba 1541., kako trči moleći za život.

Sibell Pen Edvardova dadilja, pokopana u obližnjoj crkvi, poznata i kao Dama u sivom, još je jedan ženski duh u Hamptonu. Priča se da je rušenje stare crkve 1829. uznemirilo njen duh te se vratila u sobe u kojima je živjela u palači.

Drugi gosti bili su duhovi vojnika iz 17. stoljeća ubijenih tijekom sukoba tijekom građanskog rata, bivše sluge i mali pas koji trčkara preko jednog od unutarnjih dvorišta. Priča se i o zvuku preslice u gluho doba noći, pa čak i da je sama preslica nađena u jednoj tajnoj sobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙