FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burns: NATO će upotrijebiti silu u slučaju nasilnog ometanja razgovora o statusu Kosova

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Nicholas Burns, podtajnik SAD-a zapolitička pitanja, izjavio je na saslušanju u američkom Senatu da ćeNATO savez uporabiti i silu budu li se nasilno ometali razgovori okonačnom statusu Kosova, izvijestila je postaja Glas Amerika (VOA) usrijedu.
ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Nicholas Burns, podtajnik SAD-a za politička pitanja, izjavio je na saslušanju u američkom Senatu da će NATO savez uporabiti i silu budu li se nasilno ometali razgovori o konačnom statusu Kosova, izvijestila je postaja Glas Amerika (VOA) u srijedu.

Sjedinjene Države će, rekao je Burns, ostati neutralne u razgovorima o budućnosti Kosova koji će početi sljedećih tjedana, no napomenuo je da, premda Sjedinjene Države rade na miroljubivoj nagodbi, NATO savez treba biti spreman za intervenciju u slučaju pokušaja nasilnog ometanja razgovora.

Ishod razgovora ovisi o narodu Kosova i Srbima, istaknuo je Burns i iznio najvjerojatnije okvire međunarodnih pregovora o konačnom statusu Kosova, koje se nalazi pod upravom Ujedinjenih naroda od 1999. godine.

Razgovorima će predsjedati Maarti Ahtisaari, umirovljeni finski predsjednik, koji je bio ključna osoba u pregovorima za završetak rata u Kosovu, prije više od šest godina. Finski izaslanik, koji je prošli tjedan bio u Washingtonu, svoje će sjedište imati u Beču, a očekuje se da će prije kraja godine provesti i dvije misije utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu, navodi VOA.

Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija slažu se oko formalnog okvira razgovora, rekao je Burns. Senatskom odboru Burns je rekao da se međunarodne strane u razgovorima slažu oko nekoliko ključnih okosnica razgovora: treba doći do povratka uglavnom srpskih izbjeglica iz rata, prava manjina moraju biti zajamčena, a postupak donošenja odluka bit će decentraliziran, prenosi VOA.

Neovisno Kosovo neće se spojiti s Albanijom, a niti bi pokrajina bila podijeljena, rekao je Burns i ocijenio da pregovori stavljaju velik teret na često posvađane albanske političare na Kosovu jer "oni moraju uvjeriti manjinsko stanovništvo da za njega postoji budućnost na Kosovu".

"Moraju ih uvjeriti da će njihova povijesna mjesta i crkve biti poštivani. To nije bio slučaj prije godinu i pol, u ožujku 2004, kada su Albanci nasilno prosvjedovali protiv Srba", primijetio je Burns.

Na Kosovu će, bez obzira na ishod razgovora, biti razdoblje u kojemu će, s vojnog aspekta sigurnost i dalje osiguravati NATO savez, najavio je Burns.

Burns kaže da će sve strane u pregovorima, uključujući i Srbiju, morati dati ustupke, ali da će suradnja biti nagrađena. "Ako Srbija uhiti Mladića, rekli smo da će biti primljeni u Partnerstvo za mir sljedeći dan. Sigurno je da, gledajući dugoročno u budućnost, Srbiju i Crnu Goru vidimo kao ključnu državu na Balkanu. Želimo da oni tada budu u NATO savezu i u Europskoj uniji", rekao je Burns i istaknuo da će ponašanje samog Beograda odrediti brzinu njegove integracije u zapadne institucije, izvijestila je VOA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙