FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kotaktna skupina razgovarala o pregovorima o budućem statusu kosova

WASHINGTON,3. studenoga 2005.(Hina) - Kontaktna skupina za Kosovorazgovarala je u Washingtonu o početku pregovora o budućem statusuKosova kao i o načelima koji bi trebali voditi te pregovore.
WASHINGTON,3. studenoga 2005.(Hina) - Kontaktna skupina za Kosovo razgovarala je u Washingtonu o početku pregovora o budućem statusu Kosova kao i o načelima koji bi trebali voditi te pregovore.

Podtajnik za politička pitanja u State Deparmentu Nicholas Burns bio je domaćin sastanka u srijedu na kojem su sudjelovali politički direktori vanjskih poslova Kontaktne skupine za Kosovo koju čine Sjedinjene Države, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i Rusija.

"Razgovarali su o stanju na Kosovu, procesu otpočinjanja pregovora o budućem statusu Kosova i načelima koji bi trebali voditi ovaj proces", rekao je u četvrtak novinarima Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta.

Kontaktna skupina je uspostavljena kako bi pružila savjete oko uređivanja pitanja statusa Kosova.

Cilj političkog procesa je da "strane postignu sporazum kroz pregovore i kompromis koji će ljudima Kosova i njihovim susjedima osigurati sigurnu i demokratsku budućnost te da budući status Kosova mora pomoći stabiliziranje regije unapređujući euroatlantske integracije regije", rekao je McCormack.

U razgovorima je sudjelovao i Martti Ahtisari kojega glavni tajnik UN-a Kofi Annan namjerava imenovati za posebnog izaslanika koji će voditi pregovore o statusu Kosova koji bi trebali započeti do kraja godine. Na sastanku su bili i predstavnici Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda.

McCormack je rekao kako je kontaktna skupina potrdila svoju namjeru da ostane bitno uključena u pregovore o budućem statusu Kosova priznajući vodeću ulogu posebnog izaslanika UN-a.

Vijeće sigurnosti UN-a je prošloga tjedna podržalo početak pregovora o statusu Kosova nakon što su SAD i EU upozorile da je status quo u ovoj pokrajini neodrživ.

Annan je ranije rekao kako će pregovori uključivati mogućnost neovisnosti Kosova, što zagovaraju kosovski Albanci, ili autonomiju za što se zalaže Srbija.

Kosovo je još uvijek formalno dio Srbije, ali pokrajinom upravljaju Ujedinjeni narodi nakon što su zračni napadi NATO-a 1999. okončali akcije bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića protiv kosovskih Albanaca.

Kosovski Albanci čine 90 posto od oko 2 milijuna stanovnika ove entički podijeljene pokrajine i žele punu neovisnost Kosova. Beograd želi da Kosovo ostane srpska pokrajina i nudi široku autonomiju pokrajini.

Sjedinjene Države namjeravaju imenovati posebnog izaslanika koji će sudjelovati u pregovorima. McCormack je rekao kako odluka o tome tko će to biti još nije donesena, ali da to neće biti Burns kako se nagađalo u medijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙