FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši oficir JNA nije vidio optuženog Sašu Radaka na Ovčari

BEOGRAD,9. studenoga 2005.(Hina) - U nastavku suđenja Saši Radakuoptuženom za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, pred Specijalnimsudom za ratne zločine u Beogradu, svjedok Milorad Vojinović,nekadašnji zapovjednik 80. motorizirane kragujevačke brigade, nijemogao potvrditi da je optuženoga vidio među teritorijalcima idragovoljcima koji su u špaliru tukli hrvatske ratne zarobljenike.
BEOGRAD,9. studenoga 2005.(Hina) - U nastavku suđenja Saši Radaku optuženom za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, svjedok Milorad Vojinović, nekadašnji zapovjednik 80. motorizirane kragujevačke brigade, nije mogao potvrditi da je optuženoga vidio među teritorijalcima i dragovoljcima koji su u špaliru tukli hrvatske ratne zarobljenike.

Vojinović, koji je već svjedočio u postupku protiv ostalih 16 optuženih za zločin na Ovčari i koji je pokušao spriječiti zlostavljanje zatvorenika, kazao je da je o tome obavijestio zapovjednika Operativnog sektora jug Milu Mrkšića, koji mu je odgovorio da mu "ne govori o tome".

"Ovo su naši zarobljenici i ti s time nemaš ništa", zaprijetili su mu tada teritorijalci, kazao je svjedok i dodao da je istoga dana navečer, 22. studenoga 1991. godine, pripadnicima JNA naređeno da se povuku i predaju zarobljenike pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara.

Na poziv obrane saslušan je i svjedok Rajko Drobnjak, 1991. godine dragovoljac u Vukovaru. Drobnjak je kazao da je njegov "suborac" Radak 20. studenoga oko podneva, na poziv njemu nepoznatog oficira JNA, otišao s još dvojicom dragovoljaca na Ovčaru.

"Nismo ih pitali što su ondje radili, niti su nam oni to rekli", kazao je Drobnjak.

Optuženi Radak je u svojoj obrani kazao da je na Ovčari jednog poslijepodneva proveo najviše sat vremena, da nije ulazio u hangar u kojem su bili zarobljenici te da se potom vratio u Vukovar a idućega dana otišao u Beograd.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, ispitivanjem novih svjedoka, pripadnika bivše JNA koji su 1991. godine bili u Vukovaru, a koji su također već svjedočili u postupku protiv 16-ero optuženih, na suđenju koje je počelo u ožujku prošle godine.

Radak je optužen za zločin na Ovčari u proljeće ove godine, nakon što je na osnovi tjeralice uhićen u Budvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙