FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH protiv novih izmjena ZOR-a

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica Saveza samostalnihsindikata (SSSH) Vesna Dejanović usprotivila se danas ponovnimzahtjevima poslodavaca za izmjenama Zakona o radu (ZOR) i daljnjojfleksibilizaciji tržišta rada s jučerašnjeg skupa o hrvatskom tržišturada u 21. stoljeću.
ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Vesna Dejanović usprotivila se danas ponovnim zahtjevima poslodavaca za izmjenama Zakona o radu (ZOR) i daljnjoj fleksibilizaciji tržišta rada s jučerašnjeg skupa o hrvatskom tržištu rada u 21. stoljeću.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač na skupu je najavio da će HUP ponovno postaviti pitanje opravdanosti nekih odredaba ZOR-a jer visoka stopa zaštite radničkih prava posvuda korespondira s visokom stopom nezaposlenosti.

Po rezultatima HUP-ova istraživanja, gotovo tri četvrtine poslodavaca najvećom preprekom novom zapošljavanju smatra propise o otkazu, za dvije trećine to je teret dokazivanja u slučaju spora s radnikom, a blizu polovice problematičnim drži definicije i obveze malog poslodavca.

Posljednji puta kada se mijenjao ZOR olakšano je otpuštanje radnika, skraćeni su otkazni rokovi i smanjene otpremnine, a na tržištu rada nisu se dogodili nikakvi pomaci, upozorila je Dejanović na konferenciji za novinare.

Predsjednica najveće hrvatske sindikalne središnjice drži da u ZOR-u nema ništa sporno, već je upitna sposobnost poslodavaca da konzumiraju prava iz toga zakona.

Dejanović ističe da fleksibilizacija podrazumijeva i stvaranje sigurnosti na tržištu rada. To znači da radnik ne mora cijelo vrijeme ostati na istom radnom mjestu, ali ga je poslodavac dužan osposobljavati i ulagati u njega da bude zapošljiv na novom radnom mjestu u svojem poduzeću ili nekoj drugoj tvrtki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙