FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz stana 71-godišnjaka zvali seks-telefone i "nabili" mu 100.000 kuna računa

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Zagrebačka policija otkrila jeskupinu koja je uz pomoć dvoje djelatnika T-HT-a na prevaru otvorilatelefonske linije za psihološko savjetovanje, potom te linije zvala izunajmljenog stana i 71-godišnjem vlasniku "nabila" telefonski račun odoko 100 tisuća kuna.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Zagrebačka policija otkrila je skupinu koja je uz pomoć dvoje djelatnika T-HT-a na prevaru otvorila telefonske linije za psihološko savjetovanje, potom te linije zvala iz unajmljenog stana i 71-godišnjem vlasniku "nabila" telefonski račun od oko 100 tisuća kuna.

Načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec upozorio je na redovitoj policijskoj konferenciji za novinare da je riječ o novom obliku kriminala koji je zabilježen i u drugim krajevima Hrvatske.

"Upozoravamo građane da pripaze kome iznajmljuju svoje stanove", kazao je.

Ne otkrivajući identitet petero osumnjičenih u dobi od 21 do 48 godina, među kojima su i dvije žene, Borovec je rekao da ih se tereti za udruživanja radi počinjenje kaznenog djela, prijevaru i krivotvorenje isprava.

Sumnja se da je prvoosumnjičeni 48-godišnjak, od ranije poznat po prevarama, krađama i utajama, početkom ove godine osnovao tvrtku, registriranu između ostalog i za pružanje psiholoških savjeta. Potom je uz pomoć dvoje zaposlenika T-HT-a s tom tvrtkom ugovorio otvaranje 40 telefonskih priključaka za tzv. linije za psihološko savjetovanje s kojima je minuta razgovora višestruko skuplja od uobičajenih poziva.

Kako je za potpisivanje ugovora s T-HT-om potrebna potvrda da su ljudi koji će raditi na takvim linijama kvalificirani, prvoosumnjičeni je priložio 63 diplome profesora psihologije za koje se ispostavilo da su krivotvorene na imena nepostojećih ljudi.

Preostalo dvoje osumnjičenih, policiji od ranije poznatih zbog razbojništva, tereti se da su od 71-godišnjeg Zagrepčanina unajmili stan te s njegovog telefona od početka travnja do početka svibnja u više navrata zvali telefonske linije koje je prvoosumnjičeni u tisku oglašavao kao seks-telefone.

Nakon što je prevara otkrivena policija je u stanovima i poslovnim prostorima osumnjičenih pronašla još 14 krivotvorenih diploma, ilegalno vatreno oružje, veću količinu streljiva i više ISDN pretvarača u vlasništvu T-HT-a koje je nemoguće kupiti na slobodnom tržištu.

Procjenjuje se da je šteta oko 100 tisuća kuna, no konačan iznos će se znati po završetku policijske istrage koja je nastavljena jer postoji sumnja da je prevareno više građana.

Četvoro osumnjičenih danas su privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, dok je jedna osumnjičena prijavljena redovnim putem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙