FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdenka smanjila gubitak na 18,54 milijuna kuna

ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Prerađivač mlijeka i proizvođačsira, tvrtka Zdenka iz Velikih Zdenaca, u prvih je devet mjeseci ovegodine poslovala s neto gubitkom od 18,54 milijuna kuna, što jesmanjenje gubitka za 18,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdobljekada je gubitak iznosio 22,61 milijuna kuna, stoji u financijskomizvješću te tvrtke koje prenosi Varaždinska burza.
ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Prerađivač mlijeka i proizvođač sira, tvrtka Zdenka iz Velikih Zdenaca, u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od 18,54 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka za 18,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je gubitak iznosio 22,61 milijuna kuna, stoji u financijskom izvješću te tvrtke koje prenosi Varaždinska burza.

Ukupni su prihodi Zdenke u devet mjeseci 2005. iznosili 61,17 milijuna kuna i bili su 0,6 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju, dok su ukupni rashodi smanjeni za 5,2 posto, na 79,71 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje u zemlji povećani su za 0,6 posto, na 45,63 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu povećani su također za 0,6 posto, na 10,67 milijuna kuna.

Uprava tvrtke u pojašnjenju poslovnih rezultata iznosi kako je trošak osnovne sirovine (mlijeko) veći za 25 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Dodaju da su troškovi energije veći za 29 posto, jer su u ovoj godini proizvodili više dehidriranih proizvoda.

Uprava napominje da su im prihodi od prodaje trgovačke robe manji za dva posto, te da najveći dio prihoda ostvaruju od prodaje topljenih sireva. Dodaju da je proizvodnja bila veća, naročito polutvrdih sireva, a prodaja jednaka kao i u istom razdoblju lani, što je rezultiralo povećanjem vrijednosti zaliha.

Državna subvencija za preradu mlijeka u dehidrirane proizvode i maslac tek je neznatno i kratkotrajno pokrila povećanje rashoda, ali su ti subvencionirani proizvodi i dalje ostali na zalihama, kaže se u pojašnjenju izvješća.

Vrijednost zaliha tri puta je veća od lanjske, ističu iz Zdenka, dodajući da je upravo povećanje zaliha imalo značajan utjecaj na financijski rezultat. To je povećanje zaliha, kažu, posljedica poremećaja na tržištu nastalog radi uvoza jeftinijeg mlijeka i mliječnih proizvoda, te uslijed povećane proizvodnje mlijeka na domaćem tržištu.

Uprava ističe da je program konsolidacije ukupnog poslovanja tvrtke predan na razmatranje i odlučivanje stručnim službama Hrvatskog fonda za privatizaciju. Od strane HFP-a taj je program poslan hrvatskoj Vladi na prihvaćanje, o čemu je Vlada, kako navode, pozitivno odlučila na svojoj sjednici početkom kolovoza ove godine.

Najveći pojedinačni dioničar Zdenke je Ured za državnu imovinu sa ukupno 30,01 posto dionica, a slijedi Hrvatski fond za privatizaciju sa 22,11 posto dionica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙