FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Protuterorističke mjere u V. Britaniji, SAD-u i iraku krše ljudska prava

WASHINGTON/NEW YORK,11. listopada(Hina) - Izvješće Ujedinjenih narodaje upozorilo kako planirane ili postojeće protuterorističke mjere unizu zemalja poput Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Irakaugrožavaju ljudska prava.
WASHINGTON/NEW YORK,11. listopada(Hina) - Izvješće Ujedinjenih naroda je upozorilo kako planirane ili postojeće protuterorističke mjere u nizu zemalja poput Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Iraka ugrožavaju ljudska prava.

Predloženi protuteroristički zakoni u Velikoj Britaniji mogli bi ugroziti ljudska prava, američka vojna povjerenstva za osumnjičene teroriste krše pravo na pošteno suđenje, a posebni Irački sud ne odgovara međunarodnim standardima, rekao je posebni izvjestitelj UN-ova Povjerenstva za ljudska prava Leandro Despouy u izvješću Općoj skupštini UN-a.

Despouy je nazvao uznemiravajućom činjenicu da Sjedinjene Države nastavljaju zatočenicima u Guantanamo Bay na Kubi osumnjičenim za terorizam suditi pred vojnim povjerenstvima.

On je izvijestio da povjerenstva ne zadovoljavaju međunarodne standarde poštenog suđenja jer ne dopuštaju žalbe pred civilnim sucima, niječu pravo na obranu i prave razliku između domaćih i stranih uhićenika.

"Mnoge države raspravljaju o usvajanju mjera koje bi mogle potkopati privrženost ljudskim pravima", rekao Despouy navodeći kao primjer raspravu o mjerama protiv osumnjičenih terorista u Velikoj Britaniji.

Glede iračkog Posebnog suda za zločine počinjene za vrijeme režima Saddama Husseina Despouy kaže da je njegova legitimnost dovedena u pitanje jer je uspostavljen za vrijeme američke okupacije te da mogučnost da izrekne smrtnu kaznu proturječi međunarodnim ljudskim pravima.

On je među njegovim nedostacima naveo i činjenicu da može suditi samo Iračanima za zločine počinjene prije 1. svibnja 2003. kada je započela američka okupacija Iraka. Preporučio je da se Sud zamijeni neovisnim sudom koji bi uspostavili Ujedinjeni narodi poput onoga u Sierra Leoneu.

Protuterorističke mjere u mnogim zemljama ugrozile su prava poput slobode mišljenja, izražavanja i okupljanja te imale negativne posljedice na određene skupine kao što su izbjeglice, azilanti i strani radnici, napisao je Despouy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙