FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crveni križ 2 godine od SAD-a traži pristup tajnim zatvorima

ŽENEVA, 4. studenog 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni odbor Crvenog križa(ICRC) najmanje dvije godine uzalud od Washingtona pokušava dobitipravo posjeta navodnih terorista tajno zatočenih u inozemstvu, kazalaje u petak glasnogovornica ICRC-a.
ŽENEVA, 4. studenog 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) najmanje dvije godine uzalud od Washingtona pokušava dobiti pravo posjeta navodnih terorista tajno zatočenih u inozemstvu, kazala je u petak glasnogovornica ICRC-a.

Upitana za komentar otkrića američkog tiska o postojanju tajnih zatvora američke Središnje obavještajne agencije (CIA), poglavito u istočnoj Europi, glasnogovornica Antonella Notari naglasila je da ICRC od siječnja 2004. pokušava s Washingtonom dogovoriti obilazak tih zatvorenika.

"ICRC već dugo, redovito, traži da bude obaviješten i da može obići osobe koje su u kontekstu 'takozvanog rata protiv terorizma' zatočene na tajnim mjestima", rekla je dodajući kako "zasad nije postignut dogovor s američkim vlastima. Naš tajni dijalog se nastavlja".

ICRC, čuvar Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, djeluje prema načelu neutralnosti i tajnosti.

Preko Ženevskih konvencija zemlje potpisnice, a među njima su i Sjedinjene Države, obvezuju se humano postupati prema zarobljenicima i dopustiti osoblju ICRC-a da ih obiđe.

ICRC je jedina međunarodna organizacija kojoj je Washington dopustio posjet zatočenicima u vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, te u zatvorima u Iraku i Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙