FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD provodi istragu o spaljivanju tijela talibana

WASHINGTON, 21. listopada 2005.(Hina) - Sjedinjene Države će provestiistragu o televizijskom izvješću koje je prikazalo američke vojnikekako spaljuju tijela dva poginula talibanska borca u Afganistanu štomože dodatno ugroziti ugled američke vojske.
WASHINGTON, 21. listopada 2005.(Hina) - Sjedinjene Države će provesti istragu o televizijskom izvješću koje je prikazalo američke vojnike kako spaljuju tijela dva poginula talibanska borca u Afganistanu što može dodatno ugroziti ugled američke vojske.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je u četvrtak rekao novinarima da su navodi protiv američkih vojnika "vrlo ozbiljni" i, ako se pokažu istinitim, "vrlo zabrinjavajući".

On je rekao da će biti provedena istraga i ako se pronađe krivnja da će odgovorni biti pozvani na odgovornost.

Australska televizija SBS emitirala je u srijedu snimku koja pokazuje američke vojnike kako spaljuju tijela navodnih talibanskih boraca u blizini sela Gonbaz kod Kandahara što se protivi islamskim vjerskim običajima.

Nakon toga je postrojba američke vojske za psihološki rat emitirala uvredljive poruke nazivajući talibane "kukavičkim psima" koji su dopustili da tijela njihovih suboraca budu spaljena.

Najnoviji incident iskrsnuo je dok SAD još uvijek nastoji popraviti ugled načet skandalom zlostavljanja zatočenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib i navodima o zlostavljanju zatočenih osumnjičenika za terorizam u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

State Department je poslao poruke američkim veleposlanstvima u svijetu da uvjere vlasti zemalja kako incident ne odražava vrijednosti koje zastupaju Amerikanci te da je politika Sjedinjenih Država da se prema mrtvim neprijateljima odnosi prema Ženevskim konvencijama i s poštovanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙