FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Mesić, Marović i Tihić nisu potpisali zajedničku izjavu o Daytonu

SARAJEVO, 7. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesić,predsjednik SiCG Svetozar Marović i član Predsjedništva BiH SulejmanTihić nisu prihvatili ponudu da, na završetku zasjedanja Igmanskeinicijative u ponedjeljak u Sarajevu, potpišu tekst zajedničke izjaveo Daytonskom sporazumu i o odnosima triju susjednih zemalja.
SARAJEVO, 7. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik SiCG Svetozar Marović i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić nisu prihvatili ponudu da, na završetku zasjedanja Igmanske inicijative u ponedjeljak u Sarajevu, potpišu tekst zajedničke izjave o Daytonskom sporazumu i o odnosima triju susjednih zemalja.

Ovo 11. po redu zasjedanje Igmanske inicijative, međunarodne kordinacije koja okuplja predstavnike 140 nevladinih organizacije iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine, održano je pod nazivom "Deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma - sljedeći korak suradnje". Čelnici triju država sudjelovali su i na nekoliko ranijih zasjedanja i konferencija ove inicijative, koja svojim radom želi doprinjeti saniranju posljedica rata, obnovi suradnje i povjerenja na prostorima bivše Jugoslavije.

Mesić je novinarima izjavio kako on, Marović i Tihić nisu potpisali zajedničku izjavu, jer se članovi Predsjedništva BiH nisu mogli dogovoriti o njezinu sadržaju.

"Članovi Predsjedništva BiH nisu mogli doći do zajedničkog stajališta u vezi teksta izjave koju smo htjeli potpisati uz neke izmjene", rekao je Mesić ne precizirajući na koje je izmjene mislio.

Dužnosnici Igmanske inicijative objasnili su kako su nesporazumi u Predsjedništvu BiH nastali jer je ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića insistirao da se u tekst izjave unese više sadržaja s nacionalnim vrijednostima i kriterijima, dok je ured bošnjačkog člana Predsjedništva Sulejmana Tihića tražio suprotno, da se u tekstu izbjegavaju nacionalne odrednice i nacionalni kriteriji.

Ured srpskog člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca nije pokazivao aktivnost u dogovaranju teksta zajedničke izjave, ali se ipak protivio prijedlozima za izmjenu Daytonskog sporazuma.

Čelnici triju država, sudjelujući na nekim ranijim zasjedanjima ove inicijative, usvajali su i zajedničku izjavu vezanu uz glavnu temu koja je bila i povod okupljanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙