FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Broj stanovnika Teherana prešao 12 milijuna

TEHERAN, 7. studenog 2005. (Hina/dpa) - Broj stanovnika iranskogglavnoga grada Teherana prešao je dvanaest milijuna, objavila je uponedjeljak iranska služba za statistiku.
TEHERAN, 7. studenog 2005. (Hina/dpa) - Broj stanovnika iranskog glavnoga grada Teherana prešao je dvanaest milijuna, objavila je u ponedjeljak iranska služba za statistiku.

Prema najnovijem izvještaju koji je prenijela agencija ISNA, u Teheranu s predgrađima živi više od 12,1 milijun stanovnika.

Prije revolucije 1979. u Teheranu su živjela tri i pol milijuna ljudi. U ratu protiv Iraka od 1980. do 1988. stradala su pogranična područja na zapadu i jugozapadu zemlje i počela je migracija pograničnoga stanovništva u Teheran što se smatra glavnim razlogom populacijskoga buma.

Nezaposlenost, nedostatak smještaja i veliki prometni problemi tri su glavna problema nastala zbog prenapučenosti glavnoga grada.

Prema statističkom izvještaju, u Iranu živi 68,4 milijuna stanovnika, od toga u gradovima 45,6, a na selu 22,8 milijuna. Nakon Teherana najviše stanovnika imaju pokrajine Khorassan na sjeveroistoku zemlje s 5,7 milijuna, Isfahan s 4,4 milijuna i Fars na jugu s 4,3 milijuna stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙