FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. studenog 2005.(Hina) - Objavljujemo najvažnije događaje usvijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 7. studenog 2005.(Hina) - Objavljujemo najvažnije događaje u svijetu do 4,30 sati.

SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u nedjelju navečer u Sarajevo gdje će sutra sudjelovati na zasjedanju Igmanske inicijative koju čine tri nevladine organizacije BiH i RH i Srbije i Crne Gore: Forum demokratske alternative iz Sarajeva, Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba i Centar za regionalizam iz Novog Sada. Zasjedanje Igmanske inicijative pod nazivom "Deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma - slijedeći korak suradnje" počeo je u nedjelju popodne razmatranjem zajedničke izjave o budućoj međudržavnoj suradnji BiH, RH i SiCG. Tekst te zajedničke izjave će osim trima nevladinim organizacijama, najavili su organizatori, u ponedjeljak biti ponuđen na potpisivanje hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, članu Predsjedništva Bih Sulejmanu Tihiću i predsjedniku SiCG Svetozaru Maroviću koji je također tijekom večeri doputovao u Sarajevo. Nakon Sarajeva prema službenoj najavi, hrvatski predsjednik Mesić otputovat će u Tuzlu gdje će mu tamošnje sveučilište u utorak dodijeliti počasni doktorat.

PARIZ - Mladi izgrednici naoružani zračnim puškama ranili su kasno u nedjelju 29 policajaca, što je obilježilo 11-tu uzastopnu nasilnu noć u Francuskoj, izvijestila je policija u pariškom predgrađu Grigny.

Dva policajca pogođena zračnim mecima hospitalizirana su zbog ozlijeda vrata i noge, nakon što je skupina izgrednika na njih otvorila vatru u Grignyu. Ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkotzy posjetio je ozlijeđene policajce u bolnici gdje je pokazao policijsku kacigu oštećenu zračnim mecima. "Očito je, gađali su u glavu", rekao je. Mladi izgrednici bacali su na policiju kamenje i druge predmete, a potom su neki od njih izvadili vatreno oružje pucali na policiju. Do ponoći u nedjelju 34 policajca požalilo se na ozljede, zapaljeno je 528 automobila, a uhićeno je 95 osoba.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u nedjelju, u povodu nereda koji potresaju francuska predgrađa već jedanaesti dan zaredom, da je prva i najvažnija zadaća njegove vlade očuvanje javnog reda i mira. "Apsolutni prioritet ponovna je uspostava sigurnosti i javnog reda", rekao je Chirac nakon kriznog sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Zakon mora imati konačnu riječ", rekao je. "Republika je odlučna biti jača od onih koji žele širiti nasilje i strah", dodao je. Francuski premijer Dominique de Villepin izjavio je da će vlada ubrzati pravosudne postupke protiv svih koji sudjeluju u neredima te da će snage sigurnosti biti pojačane gdje god to bude potrebno. Najavio je također da će se u ponedjeljak obratiti javnosti putem nacionalne televizije i objasniti vladin plan za zaustavljanje nemira. Ulični nemiri koji traju od 27. listopada nastavljeni su i u nedjelju predvečer kad su skupine izgrednika nastavile paliti aute i kontejnere s otpadom u Nantesu, Orleansu i Rennesu, dok su se policija i vatrogasci pripremili na još jednu dugu noć nasilja i požara.

PARIZ - Jedna od najvećih francuskih islamističkih skupina u nedjelju je proglasila fetvu (vjerski ukaz) protiv nasilja nakon što su francuski dužnosnici izjavili da bi muslimanski militanti mogli dijelom stajati iza nasilnih prosvjeda koji zadnjih desetak dana 'tresu' francuske gradove, posebno pariška predgrađa. Unija francuskih islamističkih organizacija (UOIF) pozvala se na Kuran i Proroka Muhameda u znak potpore religijskom proglasu kojim osuđuje nasilje i destrukciju. "Službeno je zabranjeno svakom Muslimanu koji traži božju milost i zadovoljstvo da sudjeluje u bilo kakvim postupcima koji slijepo narušavaju privatno i javno vlasništvo ili predstavljaju napad na nečiji život", stoji u fetvi. "Sudjelovanje u takvim nasilnim radnjama je zabranjen čin", ističe se u ukazu, u kojemu piše da se primjenjuje na "svakog Muslimana koji žiivi u Francuskoj, bio on građanin ili gost Francuske".

BEOGRAD - U predstojećim pregovorima o statusu Kosova srpska strana neće odustati od zahtjeva da se poštuje suverenitet zemlje, te će tražiti da Kosovo u okviru teritorijalnog integriteta državne zajednice Srbije i Crne Gore i Republike Srbije dobije "teritorijalni oblik suštinske, najjače autonomije", izjavio je u nedjelju na sjednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, srbijanski premijer Vojislav Koštunica. "Tako se rješava to pitanje u demokratskim državama", kazao je Koštunica, dodajući da je, po pitanju standarda, osnovni zahtjev službenog Beograda da Srbi na Kosovu moraju uživati najelementarnija ljudska prava i slobode, pravo na život i slobodu bez straha. Osnova za pregovore, kazao je Koštunica, naći će se u planu srbijanske vlade za Kosovo, koji će biti poznat za nekoliko dana, a o njemu će se izjasniti i Skupština Srbije. U određivanju statusa Kosova, prema Koštunici, ključnu ulogu ima niz međunarodnih dokumenata, među kojima su brojne rezolucije i Povelja UN-a, prema kojima se mora poštovati teritorijalni integritet zemalja.

NEWBURGH - Najmanje 23 osobe su poginule, a više od 200 ih je ranjeno u snažnom tornadu koji je rano u nedjelju poharao južni dio Indiane, uhvativši tamošnje stanovništvo na spavanju. Najmanje pet osoba poginulo je u okrugu Warrick, a 18 njih u okrugu Vanderburgh, izvijestili su dužnosnici. Tri tamošnje bolnice prijavile su više od 220 ozlijeđenih - bolnica u Evansvillu, najbliža području najjače pogođenom tornadom, objavila je da je najmanje 30 osoba teško ozlijeđeno, a nešto udaljenija bolnica izvijestila je d je najmanje 15 osoba u kritičnom stanju. Dužnosnici smatraju da će broj poginulih biti i veći kada spasilačke službe pretraže teren, posebno pod krovovima porušenih kuća i farmi. Kao pomoć spasiocima upućeno je 130 pripadnika Nacionalne garde.

ŽENEVA - Zdravstveni stručnjaci susrest će se u ponedjeljak u Ženevi kako bi razradili globalnu strategiju za zaustavljanje širenja smrtonosnog virusa ptičje gripe te sprječavanje da se virus razvije na način koji bi izazvao pandemiju među ljudima. Smrtonosni virus H5N1 do sada je, koliko je poznato, usmrtio 63 osobe u četiri azijske države, a diljem svijeta ubijeno je više od 150 milijuna ptica. Nedavno je otkriven i među pticama u istočnoj Europi, a stručnjaci očekuju da bi u bliskoj budućnosti mogao zahvatiti i Bliski Istok te Afriku. Virus vrlo rijetko prelazi na čovjeka, gotovo isključivo samo na ljude koji su bili u kontaktu s pticama. No, znanstvenici upozoravaju da mutacija i hladnoća mogu izazvati promjene u virusu koji bi se mogao širiti od čovjeka do čovjeka, pa i uzrokovati pandemiju koja bi tada izazvala smrt milijuna ljudi i narušila svjetsku ekonomiju.

SANTIAGO - Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori, protiv kojega je u Peruu izdana međunarodna tjeralica zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, neočekivano je u nedjelju posjetio susjedni Čile gdje će se, kako je izjavio, pripremati za povratak u Peru kao kandidat na izborima 2006. U izjavi medijima Fujimori je kazao da je u nedjelju napustio Tokio i 'odletio' u Santiago. Fujimori, koji je vodio Peru od 1990. do 2000., skriva se u Japanu gdje je pobjegao u studenom 2000. kada je korupcijski skandal potresao njegovu vladu. "Moj je cilj privremeno ostati u Čileu kao dio mojih napora da se vratim u Peru i održim obećanje značajnom dijelu peruanskog naroda koji želi da budem kandidat na izborima 2006.", izjavio je.

BRAZILIJA - Američki predsjednik George W. Bush kritizirao je u nedjelju one koji žele zaustaviti napredak demokracije u Amerikama, aludirajući na venezuelanskog i kubanskog predsjednika Huga Chaveza i Fidela Castra. "Da bi se osigurala socijalna pravda za Amerike, treba izabrati između dvije kontradiktorne vizije", rekao je američki predsjednik tijekom službenog posjeta Brazilu. "Jedna nudi viziju nade. Temelji se na predstavničkoj vlasti, integraciji u svjetsku zajednicu i vjeri da sloboda može transformirati ljudske živote", rekao je. "Druga želi zaustaviti napredak demokracije postignut u zadnja dva desetljeća igrajući na strah, sukobe među susjedima i prebacujući na druge vlastitu nesposobnost da zadovolji potrebe svojih naroda", rekao je američki predsjednik.

BAKU - Vladajuća stranka u Azerbajdžanu ostaje nakon nedjeljnih izbora najveća u parlamentu s 56 osvojenih mjesta od ukupno 125, no glas u novom sazivu bit će joj ipak nešto slabiji, pokazuju prve izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta. Stranka Yeni Azerbajdžan (Novi Azerbajdžan), predvođena predsjednikom Ilhamom Alijevom, dosad je imala 74 zastupnička mjesta. Najveća oporbena koalicija na drugom je mjestu sa samo 13 osvojenih glasova, dok su neovisni kandidati osvojili 38 mjesta, pokazale su ankete. Oporba je već zatražila poništenje izbora i proglasila ih "u potpunosti falsificiranima". Središnje izborno povjerenstvo objavilo je u nedjelju da će izborni rezultati zbog nepravilnosti morati biti poništeni u 20 od 125 biračkih okruga.

BAKU - Glavna oporbena koalicija u Azerbajdžanu Azadlik zatražila je poništenje nedjeljnih parlamentarnih izbora, proglasivši ih "u potpunosti falsificiranim". Službeni rezultati izbora još nisu poznati, no vladajuća stranka Yeni Azerbajdžan vjeruje da je ponovno dobila većinu u parlamentu. "Izbori ne održavaju volju naroda i u potpunosti su falsificirani", rekao je Ali Kerimli, vođa stranke Narodna fronta, jedan od glavnih predstavnika Azadlika. Ovo su najgori izbori ikad održani u Azerbajdžanu", rekao je Panah Guseinov, predsjednik koalicije. Kerimli je najavio da će od utorka oporba započeti mirnu ustavnu borbu za poništenje izbora.

JERUZALEM - Izrael neće moći jamčiti dobro odvijanje palestinskih parlamentarnih izbora u siječnju ako na njima bude sudjelovao radikalni islamistički pokret Hamas u "svojem sadašnjem obliku", izjavio je u nedjelju izraelski premijer Ariel Sharon. Govoreći na redovitom tjednom sastanku vlade, Sharon je kazao kako se takva situacija ne može dopustiti jer se Hamas temelji na sotonističkim dokumentima u kojima se zauzima za uništenje Izraela. Pitanje sudjelovanja Hamasa na izborima 25. siječnja bit će uskoro tema i sastanka izraelskog sigurnosnog kabineta, priopćila je izraelska vlada.

BONN - Njemački predsjednik Horst Koehler zauzeo se u nedjelju za "istinsko partnerstvo" između Europe i Amerike, na kraju međunarodne konferencije na kojoj je sudjelovalo nekoliko afričkih predsjednika. "Među našim zemljama postoje odnosi, no još uvijek ne i partnerstvo", ocijenio je Koehler na kraju dvodnevnog skupa "Partnerstvo s Afrikom". Industrijalizirane zemlje moraju "napokon shvatiti da partnerstvo može zaživjeti samo kada poštujete drugoga i kada ga tretirate kao sebi ravnoga", rekao je. Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki ocijenio je da je sastanak, održan u rezidenciji u Petersbergu, u blizini Bonna, "dobar početak teške diskusije".

BAGDAD - Najmanje devet Iračana ubijeno je u nedjelju u napadima u Iraku, od kojih troje u atentatu automobilom-bombom u zapadnom dijelu Bagdada, doznaje se od sigurnosnih izvora. "Tri civila su ubijena i sedam je ranjeno u eksploziji automobila-bombe u 17,40 po lokalnom vremenu u četvrti Yarmouk", rekao je jedan izvor ministarstva unutrašnjih poslova. Tri vozača kamiona s građevinskim materijalom za američku bazu ubijeni su sjeverno od glavnog grada. Vozači koji su izašli iz američke baze, ubijeni su vatrenim oružjem blizu Balada, 70 km sjeverno od Bagdada, rekao je jedan časnik iračke vojske.

MOGADIŠU - Najmanje tri osobe su poginule i petero ih je ranjeno u eksploziji jednog od vozila u konvoju somalijskog premijera Ali Mohameda Gedija u nedjelju u Mogadišu, naveli su svjedoci događaja. Incident se zbio oko 500 metara od hotela u kojem je odsjeo premijer, neozlijeđen u napadu. "Ne znamo što je prouzročilo eksploziju. Možda se radi o bombi, protutenkovskoj raketi ili bombi na cesti", rekao je jedan policijski dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙