FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Granić: Izetbegović dvaput Tuđmanu nudio podjelu Bosne

BANJA LUKA, 6. studenog 2005. (Hina) - Bivši potpredsjednik hrvatskevlade i ministar vanjskih poslova Mate Granić u razgovoru za nedjeljneNezavisne novine rekao je, među ostalim, da je u siječnju 1994. godineAlija Izetbegović dva puta hrvatskom predsjedniku Tuđmanu nudiopodjelu Bosne.
BANJA LUKA, 6. studenog 2005. (Hina) - Bivši potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova Mate Granić u razgovoru za nedjeljne Nezavisne novine rekao je, među ostalim, da je u siječnju 1994. godine Alija Izetbegović dva puta hrvatskom predsjedniku Tuđmanu nudio podjelu Bosne.

"U Bonnu 9. siječnja 1994. i u Ženevi deset dana poslije, pokušavalo se doći do rješenja statusa BiH diplomatskim putem. Na stolu je bio prijedlog da se BiH uredi kao unija od tri republike. Prvom tajnom sastanku, održanom nakon službenih razgovora, oko 23 sata na inicijativu bošnjačke strane, prisutni su Izetbegović, Tuđman, Haris Silajdžić, Hido Beščević i ja. Alija nudi da odustanemo od srednje Bosne, koja bi pripala Bošnjacima, a da Hrvatima pripadne sve južno i zapadno od Prozora do doline Neretve. Mostar bi bio podijeljen na desnu i lijevu obalu. Tuđman je to odbio. Deset dana poslije na sastanku s Tuđmanom i Izetbegovićem nalazimo se Silajdžić, ja i Miomir Žužul. Izetbegović nudi da Hrvatima pripadne sve ispod Prozora. Tuđman je kratko razmislio, pogledao me i rekao odlučno: 'Ne.' Time je završio period pokušaja podjele BiH od hrvatske ili bošnjačke strane", rekao je Mate Granić.

Granić u knjizi ne spori da su se i u Hrvatskoj, osobito u Gospiću i tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja, događali zločini i ubojstva civila.

"O ubojstvima Srba u Gospiću saznao sam od američkog veleposlanika i reagirao sam istog trena. Vlada je odmah otvorila istragu, ali ona nije dala rezultate, jer su u Gospiću tvrdili da su Srbi otišli na krajinsku stranu (...). Definitivno je bilo paljenja kuća, pljačke i ubojstava civila. Odmah nakon operacije Oluja nije bilo dovoljno odlučnosti da se kazne krivci. No, i to se mijenja. Ne može se reći, ako se ne želi biti zlonamjeran, da je u Hrvatskoj i danas isti neprihvatljiv odnos prema ratnim zločinima ili manjinama. Istina je da smo daleko od završetka tog procesa, ali smo sigurno na dobrom putu da ga uspješno privedemo kraju. Osobno sam bio prvi hrvatski političar koji je dva tjedna nakon Oluje o tim zločinima progovorio", rekao je Granić.

Odgovarajući na pitanje o tome jesu li Tuđman i Izetbegović znali za mogućnost da haški sud raspravlja o njihovoj zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine, Granić je rekao: "I u knjizi pišem o mojim saznanjima o tom pitanju. Tuđman je dobio informacije da se i protiv njega u Haagu vodi istraga. Vjerujem da je to znao i Izetbegović".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙