FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačkog premijera primili Mesić i Šeks

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Slovačkog premijera MikulašaDzurindu, koji je u četvrtak doputovao u službeni posjet Hrvatskoj kaoprvi premijer od početka pristupnih pregovora RH-EU, primili su uZagrebu predsjednik Republike Stjepan Mesić te predsjednik SaboraVladimir Šeks, priopćile su nadležne službe za tisak.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Slovačkog premijera Mikulaša Dzurindu, koji je u četvrtak doputovao u službeni posjet Hrvatskoj kao prvi premijer od početka pristupnih pregovora RH-EU, primili su u Zagrebu predsjednik Republike Stjepan Mesić te predsjednik Sabora Vladimir Šeks, priopćile su nadležne službe za tisak.

Dzurindi, koji je već u razgovoru sa svojim domaćinom, premijerom Ivom Sanaderom, ponudio pomoć slovačkog tima za pregovore Zagreba s Bruxellesom, predsjednik Mesić je kazao da će pomoć biti dobrodošla.

Pregovori bi mogli relativno kratko trajati, a Hrvatska ima mogućnost - u kontekstu odnosa regije i EU-a - preuzeti ulogu lidera, rekao je Dzurinda Mesiću, navodi Ured Predsjednika Republike u priopćenju.

Mesić je čestitao Dzurindi na izboru Slovačke za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, te podsjetio da se Hrvatska kandidira za takav status u idućem terminu, dodaje se u priopćenju i napominje da su sugovornici izrazili zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima što se manifestira i kroz povećanje broja slovačkih turista u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šeks je gostu iz Bratislave u ime svih zastupnika zahvalio na svesrdnoj potpori Hrvatskoj od samih početaka njezina puta prema EU-u, a posebno u presudnim trenucima donošenja odluke o početku pregovora.

Hrvatska visoko cijeni činjenicu što je upravo slovački premijer bio supotpisnik pisama desetorice europskih premijera britanskom premijeru Tonyju Blairu u kojem je zatražen bezuvjetan početak pregovora s RH.

U tim presudnim trenucima za Hrvatsku "bilo je potrebno puno volje, strpljenja i upornosti pravih prijatelja", a "sada je najvažnije da smo pobijedili", rekao je Dzurinda, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

I Šeks je pozdravio ponuđenu pomoć slovačkog tima u pregovorima te iskazao interes da Sabor igra ulogu koju je slovački parlament imao u praćenju i nadzoru procesa pregovaranja.

Posebno će taj nadzor biti važan u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa, piše u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙