FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Gašparovič sa slovačkim Hrvatima

BRATISLAVA, , 3. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski i slovačkipredsjednik Stjepan Mesić i Ivan Gašparovič posjetili su u četvrtakhrvatsku zajednicu u Devinskom Novom Selu nedaleko od Bratislave.
BRATISLAVA, , 3. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski i slovački predsjednik Stjepan Mesić i Ivan Gašparovič posjetili su u četvrtak hrvatsku zajednicu u Devinskom Novom Selu nedaleko od Bratislave.

Povod obilasku jednoga od četiri sela u kojima žive slovački Hrvati bila je 15. obljetnica Hrvatsko kulturnog saveza, krovne organizacije oko 3.000 Hrvata u toj srednjoeuropskoj zemlji.

Dvojica čelnika obišla su novu zgradu Hrvatskog centra u čijem financiranju su sudjelovale hrvatska i slovačka vlada.

Predsjednik Mesić je istaknuo da je hrvatska nacionalna zajednica u Slovačkoj primjer da manjine nisu problem i teret, nego veza između država.

Predsjednik Gašparović smatra razumljivim da su pripadnici nacionalnih manjina lojalni građani država u kojima žive. No, zaslužnom djelatnošću smatra njegovanje svoje kulture i jezika. Istaknuo je hrvatsku nacionalnu zajednicu kao primjer manjine koja uspješno ispunjava obvezu njegovanja svoje kulturne baštine, kao i uloge mosta između slovačkoga i hrvatskog naroda.

Predsjednik Mesić je na kraju prvoga dana posjeta Slovačkoj bio u hrvatskom Veleposlanstvu na predstvljanju knjige "Stihovi uzajamnosti" slovačkoga slaviste i kroatiste Jana Jankoviča. Knjiga je izdana u povodu 170. obljetnice nastanka teksta hrvatske himne Lijepa naša domovino, i stote obljetnice prvoga prijevoda himne na slovački jezik.

Za petak, drugoga i završnog dana Slovačkoj najavljeni su susreti predsjednika Mesića sa slovačkim premijerom Mikolašom Dzurindom i gradonačelnikom Bratislave Andrejom Dukovskym.

Predsjednik Mesić završava boravak u Slovačkoj posjetom Trnavi, gradu udaljenom oko 60 kilometara od Bratislave, gdje će tamošnjega gradonačelnika Štefana Bošnaka odlikovati državnim odličjem za kulturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙