FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gašparovič: Hrvatska spremna za ulazak u EU i NATO

BRATISLAVA, 3. studenog 2005. (Hina) - Slovački predsjednik IvanGašparovič izjavio je u četvrtak u Bratislavi, nakon razgovora shrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem, kako je Hrvatska najrazvijenijazemlja u regiji i spremna za ulazak u Europsku uniju i NATO.
BRATISLAVA, 3. studenog 2005. (Hina) - Slovački predsjednik Ivan Gašparovič izjavio je u četvrtak u Bratislavi, nakon razgovora s hrvatskim kolegom Stjepanom Mesićem, kako je Hrvatska najrazvijenija zemlja u regiji i spremna za ulazak u Europsku uniju i NATO.

"Mi danas u Slovačkoj smatramo kako je Hrvatska itekako najrazvijenija zemlja tzv. zapadnog Balkana i da je spremna ne samo za pristupanje EU-u nego i NATO savezu", izjavio je Gašparovič nakon razgovora s Mesićem na početku njegova dvodnevnog posjeta Slovačkoj.

Po Gašparovičevim riječima, slučaj odbjeglog generala Ante Gotovina ne smije biti razlogom prekidanja pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a, kao što je bio "tobožnji razlog odgode", jer vjeruje da je Hrvatska učinila sve da ga pronađe.

Predsjednik Gašparovič, koji je protekle i ove godine u Hrvatskoj boravio nekoliko puta, rekao je kako se divi gospodarskom zamahu u Hrvatskoj osobito u turizmu i kako u nekim područjima Hrvatska može biti uzor njegovoj zemlji koju se popularno naziva "Tigrom pod Tatrama".

"Hrvatska je u nekim područjima nadmašila Slovačku, primjerice u izgradnji stotina kilometara autocesta i tunela vlastitim sredstvima i u tome nam može biti primjer", rekao je Gašparović.

Predsjednik Mesić je istaknuo da je Slovačka, zemlja s 5 milijuna stanovnika koja se vrlo brzo ekonomski i kulturno integrirala u Europu, uzor Hrvatskoj na njezinom putu u euroatlantske integracije.

"Pregovori Slovačke s EU-om bili su vrlo kratki i efikasni i stoga ćemo iskoristiti sva njezina pozitivna i negativna iskustva", rekao je Mesić, potvrdivši da je Hrvatska prihvatila savjetodavnu pomoć slovačkih pregovarača.

Dvojica čelnika posjetit će u četvrtak popodne predgrađe Bratislave Devinsko Novo Selo gdje će se susresti s predstavnicima oko tri tisuće Hrvata koliko ih živi u Slovačkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙