FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigodne omotnice i žig uz 100. obljetnicu rođenja arheologa Stjepana Vukovića

VARAŽDIN, 12. listopada 2005. (Hina) - Gradski muzej Varaždin (GMV) iVaraždinski klub kolekcionara predstavili su večeras u muzejskomprostoru Starog grada prigodne omotnice i žig uz 100. obljetnicurođenja hrvatskoga paleontologa i arheologa Stjepana Vukovića.
VARAŽDIN, 12. listopada 2005. (Hina) - Gradski muzej Varaždin (GMV) i Varaždinski klub kolekcionara predstavili su večeras u muzejskom prostoru Starog grada prigodne omotnice i žig uz 100. obljetnicu rođenja hrvatskoga paleontologa i arheologa Stjepana Vukovića.

Stjepan Vuković (1905.-1974.) bio je prvi istraživač svjetski poznate špilje Vindije, na varaždinskom području, koju je proučavao 40 godina, pritom često dovodeći svoje učenike i gimnazijsku arheološku skupinu.

Začetnik je moderne i eksperimentarne arheologije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Od 1949. Vuković je bio prvi kustos prapovijesnog odjela Varaždinskog muzeja kad se i arheologijom počeo baviti profesionalno. Kao mlad učitelj, koji je službovao po varaždinskoj okolici, posvetio se arheološkim i paleontološkim istraživanjima,otkrivajući lokalitete, prikupljajući geološke uzorke i fosile te vodeći dokumentaciju o nalazištima i nalazima.

Njegova je privatna zbirka godine 1938. postala dio muzejskog fundusa na kojemu se temeljio Prethistorijski i poslije Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždina, pa je stoga večerašnje predstavljanje prigodne omotnice i žiga ujedno i u spomen na velikana našeg muzeja, rekao je ravnatelj Muzeja Branko Spevec,

Među brojnim posjetiteljima bilo je i bivših članova gimnazijske arheološke skupine koju je vodio Stjepan Vuković.

Na poleđini prigodne omotnice ispisan je Vukovićev kratak životopis na hrvatskom i engleskom jeziku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙