FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji o "incidentu" uz Dragonju

LJUBLJANA,4. studenoga(Hina) - Glavna slovenska inspektorica zaurbanizam Bojana Pohar uputila je ministarstvu unutarnjih poslova svojizvještaj o "incidentu" u vezi s mjerenjima hrvatskih geodeta nalijevoj obali Dragonje, na teritoriju koji slovenske vlasti držespornim, javljaju u petak slovenski mediji.
LJUBLJANA,4. studenoga(Hina) - Glavna slovenska inspektorica za urbanizam Bojana Pohar uputila je ministarstvu unutarnjih poslova svoj izvještaj o "incidentu" u vezi s mjerenjima hrvatskih geodeta na lijevoj obali Dragonje, na teritoriju koji slovenske vlasti drže spornim, javljaju u petak slovenski mediji.

Glasnogovornik hrvatskog ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Mladen Pavić u četvrtak navečer za Slovensku televiziju je rekao da nije bilo potrebe obavještavati slovensku stranu o geodetskim mjerenjima izvedenima prošle subote jedan kilometar prije ušća Dragonje u more, prenijela je slovenska agencija STA.

Pavić je rekao da ta mjerenja ne prejudiciraju budući sporazum o granici, no da su mjerenja vršena na hrvatskoj strani, uz uvažavanje postojećih granica. Kako je pojasnio, mjerenja izvedena blizu Dragonje jednaka su onima koja se izvode po cijeloj Hrvatskoj, a namijenjena su određivanju poplavnih područja. Slovenska agencija STA navodi da su mjerenja obavila tri geometra privatnog poduzeća AGG iz Pule, a ne geodeti geodetskog ili katastarskog ureda općine Pula, kako su ranije javljali slovenski mediji.

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova odbili su komentirati slučaj geodetskih mjerenja uz Dragonju, jer još nisu dobili zapisnik što ga je prilikom intervencije zbog rada hrvatskih geodeta uz Dragonju sastavila slovenska inspektorica za urbanizam Bojana Pohar. Inače je, odmah nakon spomenutog događaja, ministar za okoliš i prostor Janez Podobnik najavio mogućnost službenog prosvjeda slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Kako navodi slovenska agencija STA, više je slovenskih dužnosnika i šefova političkih stranaka zahtijevalo prosvjed Slovenije povodom spomenutog "incidenta". STA podsjeća da je sadašnja stranačka koalicija u vladi premijera Janeza Janše u svoj koalicijski ugovor prije formiranja vlade unijela odredbu prema kojoj će se u pogledu granice s Hrvatskom "uvažavati stanje 25. lipnja 1991", dakle zatečeno stanje na dan proglašenja samostalnosti jedne i druge države, te da to znači da će se zaseoci na lijevoj obali Dragonje "do konačnog sporazuma s Hrvatskom tretirati kao slovenski (teritorij)".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙