FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Best of" Veselka Sulića i na pozornici splitskog HNK

SPLIT, 3. studenoga 2005.(Hina) - Na pozornici splitskoga Hrvatskognarodnog kazališta u petak će biti izvedena skraćena inačica baletnepredstave koreografa Veselka Sulića "Best of", koja je vrlo uspješnopraizvedena ove godine na 51. splitskom ljetu na Gripama, najavljenoje na današnjoj konferenciji za novinare.
SPLIT, 3. studenoga 2005.(Hina) - Na pozornici splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta u petak će biti izvedena skraćena inačica baletne predstave koreografa Veselka Sulića "Best of", koja je vrlo uspješno praizvedena ove godine na 51. splitskom ljetu na Gripama, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o retrospektivnoj predstavi s najboljim programima istaknutoga hrvatskog autora koji se plesnom umjetnošću bavi punih 60 godina. Splitskoj se publici predstavlja s pet baletnih točaka u neklasičnom koreografskom izrazu: La Barre, U rajskom vrtu, Grčke pjesme, Mantodea i Bolero. U predstavi sudjeluje 30-ak plesača Baleta HNK.

U skraćenoj inačici, po riječima ravnateljice Baleta Almire Osmanović, zadržana je sva ljepota i sklad izvorne predstave prikazane ljetos na Gripama.

Osim predstave najavljena su još dva događaja kojima će se obilježiti gostovanje toga velikog plesnog umjetnika koji je prvi put nastupio upravo na splitskoj pozornici prije 60 godina. Bit će predstavljeno hrvatsko izdanje Sulićeve autobiografije "Vizije u pustinji - Život plesača", prije tri godine, s velikim uspjehom, objavljene u SAD-u. Kako je istaknula urednica izdanja Maja Đurinović, riječ je o djelu koje je, uz biografiju Mie Ćorak-Slavenske, jedina reprezentativna knjiga o nekom domaćem plesnom umjetniku objavljena u Hrvatskoj.

Večer počinje praizvedbom filma scenarista i redatelja Jakova Sedlara "Vizija u pustinji" u kojemu je sažeta Sulićeva svjetska karijera, koji je svijet baletne umjetnosti najviše zadužio osnutkom glasovitog "Nevada Dance Theatera" u Las Vegasu 1972., direktor kojega je bio čak 25 godina, koreografiravši 51 balet. Film će biti, kazao je Sedlar, prikazan na HRT-u te predstavljen u Francuskom arhivu u Parizu. Njegovo prikazivanje zanima i neke američke televizijske postaje, jer oni shvaćaju kako je Sulić, počasni građanin Nevade - države koja mu je počast odala i uvrštenjem u 'Kuću slavnih' u Las Vegasu, dio američke kulture, dodao je Sedlar.

Sulić je istaknuo kako nije ispunio još samo jednu želju: da jedan od njegovih baleta, uz projekciju dokumentarca, bude izveden na rivi u rodnom mu Pučišću na Braču.

Veselko Sulić plesne je korake naučio u plesnoj skupini u zbjegu u El Shatu, u Egiptu, 1943., a prvi je put nastupio prije 60 godina na pozornici splitskog kazališta. Iz Splita je otišao u Zagreb i nastupao s Anom Roje i Oskarom Harmošem te preko Londona i New Yorka, gdje je također nastupao s istaknutim umjetnicima svojega vremena, u Las Vegas gdje je sa svojim "Nevada Dance Theatrom" doživio najveće uspjehe, a ondje i danas djeluje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙