FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21sat

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić rekao je danas u Zagrebu nakon prvog sastanka hrvatskog i srpskog povjerenstva za povrat kulturnih dobara iz Srbije i Crne Gore da je do kraja godine prioritet povratak kulturne baštine u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, koja je odnesena u SiCG u tijeku Domovinskog rata. Zainteresirani smo za dobrosusjedske odnose sa SiCG-om, što je za Hrvatsku važno osobito sada, kad smo dobili pregovore za ulazak u EU, rekao je ministar Biškupić na konferenciji za novinare. Predsjednica hrvatskog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara, pomoćnica ministra kulture Branka Šulc izvijestila je novinare da je do prosinca 2004. u hrvatske muzeje vraćeno više od 21 tisuću umjetničkih predmeta.

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je dalo jamstvo Privrednoj banci Zagreb za kredit od 85 milijuna kuna i suglasnost za zaduženje od 25 milijuna kuna kod Hrvatskih voda, čime će Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. osigurati ukupno 110 milijuna kuna za izgradnju i modernizaciju vodovodne i kanalizacijske mreže. U ovoj godini planirano je da Vodoopskrba i odvodnja u tu svrhu utroši ukupno 239 milijuna kuna, od čega 63 milijuna kuna vlastitog novca, a 176 milijuna iz kredita, iz naknade iz cijene komunalnih usluga namijenjene za izgradnju, te od sredstava Hrvatskih voda i gradskog proračuna, rekao je pročelnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo na konferenciji za novinare nakon sjednice Poglavarstva.

ŠIBENIK - Mate Ćurković (27) iz Suhača kod Sinja nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu u Šibeniku na jedinstvenu kaznu od 11,5 godina zatvora za četiri kažnjiva djela: ubojstvo svećenika don Mije Stijepića iz Posedarja, pokušaj silovanja maloljetnice iz Gaćeleza, krađu svećenikovih osobnih stvari i oduzimanje njegova automobila. Po riječima suca Dalibora Dukića do pravomoćnosti presude Ćurković će ostati u pritvoru Okružnog zatvora u Šibeniku, u kojem se nalazi od 9. prosinca 2003., a vrijeme u pritvoru bit će mu uračunano u izdržavanje zatvorske kazne.

SPLIT - Nastavak suđenja osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojno-istražnom centru Lori u Splitu 1992., nakon dvotjedne stanke najavljen za sutra, odgođen je zbog bolesti člana Sudskog Vijeća Damira Primorca do idućega ponedjeljka, potvrdila je zamjenica predsjednika Županijskog suda u Splitu Marica Šćepanović. Sutrašnja rasprava trebala je početi ispitivanjem svjedoka, bivših zatočenika u Lori, iz BiH, no kako je suđenje odgođeno, sud će o novom nadnevku njihova dolaska odlučiti naknadno.

SPLIT - Protiv načelnika zagvoške općine kraj Imotskog Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je 14. listopada istražni zahtjev Istražnom centru Županijskog suda u Splitu zbog sumnje da je počinio čak šest kažnjivih djela, oštetivši tu općinu, među ostalim, za 110.522 kune, potvrđeno je danas u USKOK-u. Općinski načelnik Zagvozda Boženko Dedić, čiji identitet USKOK ne navodi, sumnjiči se da je počinio četiri kažnjiva djela zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, te kažnjivo djelo sklapanja štetna ugovora i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga 2004. i u prvoj polovici 2005. Postupak protiv načelnika vodi se redovitim putem, što znači da neće biti pritvoren.

ZAGREB - Centar za civilne incijative (CCI) predstavio je danas projekt "Sudjelovanje profitnog sektora u razvoju" čiji je cilj razviti u praksi model društveno odgovornog poslovanja i ponašanja prema potrebama hrvatskog poslovnog sektora u svrhu opće koristi za hrvatsko društvo u cjelini. Voditelj projekta Drago Vručinić kazao je da je projekt započet prije mjesec dana, traje dvije godine, a financira ga ga USAID putem partnerske organizacije Academy for Educational Development. Projekt će se provoditi u sedam županija središnje i sjeverne Hrvatske, uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK). Jedna od zadaća projekta biti razvoj komunikacije i koordinacije aktivnosti između gospodarskih subjekata i županijskih vlasti.

ZAGREB - Bengalski lingvist i prevoditelj Probal Dash Gupta završio je prijevod na bengalski kratkoga romana Ivane Brlić Mažuranić "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" koji će najprije biti tiskan u nekoliko nastavaka u kalkutskom časopisu Samatat, izvijestio je danas Hrvatski savez za esperanto. Probal Dash Gupta preveo je "Hlapića" na bengalski prema esperantskom prijevodu Maje Tišljar. Esperantski "Hlapić" dobio je u Berlinu 1999. nagradu za najbolju dječju esperantsku knjigu. Prijevod je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Bengalski jezik govori oko 200 milijuna govornika.

ZAGREB - Hrvatski baletni umjetnik, koreograf i pedagog Frane Jelinčić umro je 14. listopada u 84. godini u mjestašcu North Wildwood na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izvijestilo je danas Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu. Frane Jelinčić rođen je 5. srpnja 1922. u Tisnom na Murteru, a podrijetlom je iz Postira na Braču. Plesati je počeo 1944. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu, a već sljedeće godine postao je član baletnoga zbora HNK u Zagrebu. Posljednju baletnu ulogu - Princa u Labuđem jezeru - odigrao je u Philadelphiji u dobi od 50 godina. Od 1970. do 1972. bio je direktor Baleta HNK u Zagrebu.1997. godine u zagrebačkome HNK-u koreografirao i režirao balet "Ščelkunščik" što je bila i njegova posljednja suradnja sa zagrebačkim Baletom.

VIROVITICA - Izložba "Iz riznice franjevačkog samostana u Virovitici" otvorena je večeras u Virovitici, u povodu međunarodnog simpozija "725 godina franjevaca u Virovitici" koji se održava od 17. do 19. listopada. Izložbu su priredili Franjevački samostan i Gradski muzej u Virovitici, a zamišljena je kao kulturno-povijesna izložba koja bi izborom predmeta iz bogate riznice samostana i crkve predstavila presjek djelovanja franjevaca u Virovitici. Izložbu je otvorio gvardijan virovitičkog samostana fra Robert Perišić.

ZAGREB - "Migracijska rijeka s Istoka na Zapad" glavna je tema Sedmoga kongresa Komisije za migracije Europskih biskupskih konferencija (CCEE) koji će se održati od 20. do 23. listopada u Stubičkim Toplicama, izvijestio je danas Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću. Osim zamjenika generalnog tajnika CCEE-a msgr. Petra Daniela Fleetwooda iz St. Gallena i predstavnika Svete Stolice msgr. Anthonyja Chirayatha skupu će nazočiti još 40-ak predstavnika iz 20 europskih zemalja - 14 biskupa, 15 svećenika, jedan đakon, tri časne sestre i 11 laičkih stručnjaka s područja migracija, među kojima i Jelena Hoffmann iz njemačkog Bundestaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙