FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: "Becket" - prva dramska praizvedba u HNK

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Drama "Becket" francuskogdramatičara Jeana Anouilha u prijevodu Vjenceslava Kapurala i režijiHorea Popescua i Joška Juvančića prva je praizvedba Drame HNK uZagrebu u novoj sezoni, a na rasporedu je 15. listopada, rečeno je nadanašnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Drama "Becket" francuskog dramatičara Jeana Anouilha u prijevodu Vjenceslava Kapurala i režiji Horea Popescua i Joška Juvančića prva je praizvedba Drame HNK u Zagrebu u novoj sezoni, a na rasporedu je 15. listopada, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Dramaturginja Sanja Ivić podsjetila je da je razgovor o predstavi počeo 2003. i dogovorena je režija s rumunjskim redateljem Horeom Popescuom koji je zbog bolesti odustao od rada na predstavi, pa je radateljski posao od početka rujna nastavio Joško Juvančić.

"Becket" je priča o prijateljstvu engleskog kralja i mladog prelata koji će postati canterburyjski nadbiskup. Radnja se zbiva u Engleskoj oko 1160.. a nastoji pokazati sukob zbog Becketove odanosti kralju i odanosti Crkvi, istaknula je Ivić.

Joško Juvančić je rekao da je slijedio Popescuove smjernice i njegovu uzrečicu "nije grijeh napraviti lošu predstavu, grijeh je ne dati sve od sebe!".

U predstavi nastupa gotovo cjelokupan dramski ansambl, a dvije glavne uloge tumače Goran Grgić i Dražen Šivak.

Scenografi predstave su Popescu i Ante Serdar, kostimografkinja je Ruta Knežević, a skladbu je skladao Arsen Dedić.

Intendantica HNK Ana Lederer je nakon predstavljanja prve novosezonske dramske praizvedbe istaknula da je na čelu kuće mjesec dana, da je HNK zapušten u svakom pogledu kao zgrada i prostor u kojemu su uvjeti za rad vrlo loši. Dodala je kako je ovih dana počeo popravak krova te da grad Zagreb kani uložiti i u obnovu unutrašnjosti i pročelje zgrade.

U trenutku kad je HNK u svakom pogledu javno ocrnjen aferama svih vrsta, zadovoljni smo upisom pretplate i odzivom publike, istaknula je Ana Lederer.

Najavila je da će sutra objaviti natječaj za pomoćnika intendantice ravnatelja Opere a idući tjedan objaviti i ime pomoćnice intendantice ravnateljice Baleta.

Lederer je rekla kako je prigodom primopredaje u početku rujna HNK dugovao 6,800.000 kuna te da ju je prošli tjedan Vlada obavijestila da će nadomjestiti 3,400.000 kuna te da će grad Zagreb namiriti ostatak duga.

"Glavno je težište moga programa na povratku publike, a to se jedino može postići umjetničkom kvalitetom", izjavila je nova intendantica zagrebačkoga HNK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙