FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospić: Znakoviti rezultati u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

GOSPIĆ, 3. studenoga 2005. (Hina) - Članovi općinskih i gradskih teŽupanijskog vijeća srpske nacionalne manjine Ličko-senjske županijeocijenili su danas na sastanku u Gospiću kako su u toj županijipostignuti znakoviti rezultati u primjeni Ustavnog zakona o pravimanacionalnih manjina te da u općinama, gradovima i u Županiji djelujumanjinska vijeća.
GOSPIĆ, 3. studenoga 2005. (Hina) - Članovi općinskih i gradskih te Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Ličko-senjske županije ocijenili su danas na sastanku u Gospiću kako su u toj županiji postignuti znakoviti rezultati u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te da u općinama, gradovima i u Županiji djeluju manjinska vijeća.

Međutim za stvaranje boljih odnosa na terenu potrebno je više zajedničkih aktivnosti manjinskih vijeća i lokalne vlasti, zaključili su sudionici sastanka koji su sazvali Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savjet za nacionalne manjine.

"Misija OESS-a zadovoljna je zaštitom manjina u Ličko-senjskoj županiji, unatoč povremenim teškoćama u povratu imovine. Međutim na takve pojave djelotvorno reagiraju lokalne i županijske službe", izjavila je voditeljica područnog ureda OESS-a u Gospiću Stefani Grep.

Sudjelujući u raspravi, predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Milorad Delić rekao je kako je zadaća manjinskih vijeća osigurati razmjernu zastupljenost nacionalnih manjina u izvršnim tijelima lokalne i područne samouprave.

Pročelnik županijskog Odjela za društvene djelatnosti Branimir Šimunić naglasio je da su osigurani svi materijalno-financijski uvjeti za rad manjinskih vijeća, ali bi njihovi sadržaji rada morali biti raznovrsniji.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer razgovore je ocijenio kao nov prinos praktičnoj primjeni Ustavnog zakona o pravima manjina na terenu, u čemu je jednaka obveza manjina i lokalne samouprave koji trebaju djelovati kao partneri.

Sudjelujući u razgovorima s članovima općinskih, gradskih i Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine, zastupnik srpske zajednice u Hrvatskom saboru Ratko Gajica rekao je da je za stvaranje boljih odnosa na terenu potrebna jače djelovanje manjinskih vijeća koja za sada djeluju samo na razini osnovne organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙