FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Blagoslovom protiv prometnih nesreća

LJUBLJANA,14. listopada(Hina) - Blagoslov automobila sve je popularnijiu Sloveniji gdje godišnje u prometnim nesrećama umre 300 do 400 ljudi,a u marijanskom svetištu Brezje svake se nedjelje u vrijeme velikemise na dvorištu pred bazilikom Marije Pomoćnice okupi četrdesetakvozila, čak i iz susjedne Austrije.
LJUBLJANA,14. listopada(Hina) - Blagoslov automobila sve je popularniji u Sloveniji gdje godišnje u prometnim nesrećama umre 300 do 400 ljudi, a u marijanskom svetištu Brezje svake se nedjelje u vrijeme velike mise na dvorištu pred bazilikom Marije Pomoćnice okupi četrdesetak vozila, čak i iz susjedne Austrije.

"Svake godine kupim novi rabljeni auto i prije sam stalno bio kod servisera, ali od kako dolazim na blagoslov vozila više nemam nikakvih teškoća", rekao je nakon blagoslova za ljubljanski "Dnevnik" vozač Miha Okorn.

Većinom na blagoslov ipak dolaze novoregistrirana vozila, a može se blagosloviti i druga prometna sredstva, poput motocikla, pa čak i koturaljki.

"Blagoslov može pomoći u sigurnijoj vožnji, ali samo ako se vozač drži prometnih propisa", kaže franjevac Mihael koji vodi obred i u šali dodaje da u auto vozača koji vole pritisnuti na gas ne voli prisjesti niti anđeo-čuvar.

Osim obveznog plaćanja parkirališta blagoslov automobila je besplatan, a vlasnici mogu dati dobrovoljan prilog za kupnju terenskih vozila slovenskih redovnika koji rade u stranim misijama. Nekoć se vozila blagoslivljalo samo potkraj srpnja na nedjelju Svetog Kristofora, njihova zaštitnika.

Zbog sve većeg broja automobila i vlasnika koji strahuju od nesreća sada se blagoslivlja svake nedjelje i praznicima nakon mise, a u obične dane po dogovoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙