FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Pregovori o statusu Kosova očekuju se u studenome

BEOGRAD,14. listopada(Hina) - Predsjedavajući OESS-a, ministar vanjskihposlova Slovenije Dimitrij Rupel izjavio je u petak u Beogradu daočekuje da razgovori o rješenju budućeg statusa Kosova počnu ustudenome, te da je za OESS, Sloveniju i članice Europske unije važnoda se taj proces pokrene i ubrza.
BEOGRAD,14. listopada(Hina) - Predsjedavajući OESS-a, ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel izjavio je u petak u Beogradu da očekuje da razgovori o rješenju budućeg statusa Kosova počnu u studenome, te da je za OESS, Sloveniju i članice Europske unije važno da se taj proces pokrene i ubrza.

"Raduje me što će razgovori o statusu Kosova početi vjerojatno u studenome, za to postoje brojni pokazatelji. Za mene, OESS, Sloveniju i, vjerujem, za većinu naših prijatelja u Europskoj uniji od iznimnog je značenja da se taj proces pokrene", kazao je Rupel novinarima.

Rupel, koji se u Beogradu sastao s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem i srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, očekuje da će tijekom pregovora biti pronađeno kompromisno rješenje koje, kako je kazao, neće destabilizirati cijelu regiju, a OESS će prihvatiti ulogu organizatora početka pregovora, te će se zauzeti da prije toga budu učinjeni koraci na zaštiti ljudskih i manjinskih prava na Kosovu, kao i na obnovi spomenika kulture, manastira i crkava.

"Konačno, ono što želimo vidjeti jest cjelovita i slobodna Europa, a bez rješenja pitanja odnosa u državnoj zajednici i problema Kosova bit će teško zamisliti takvu Europu, Europu u kojoj će u potpunosti biti poštovana ljudska prava, Europu sa širenjem i razvojem gospodarskih kapaciteta", kazao je Rupel dodajući da se "situacija na zapadnom Balkanu poboljšava", o čemu svjedoči i odluka Vijeća ministara EU da s vladama Hrvatske i SCG otpočne iduću fazu pregovora o priključivanju.

Ministar Drašković i premijer Koštunica upozorili su Rupela na težak položaj srpske zajednice na Kosovu, a Drašković je kazao i da pregovori ne smiju biti okončani do ispunjenja svih preporuka iz izvještaja o Kosovu posebnog izaslanika UN-a Kaia Eidea.

Ministar Rupel jednodnevni posjet SCG nastavlja u Prištini, gdje će se u petak poslijepodne sastati s predstavnicima UNMIK-a, kosovskih privremenih institucija i kosovskih Srba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙