FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski Brod priredio Tadijanoviću rođendansku proslavu

SLAVONSKI BROD, 2. studenoga 2005. (Hina) - Dva dana uoči 100.rođendana pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića rođendanskuproslavu danas mu je priredio grad Slavonski Brod u kojem je počeo školovanje i gdje je napisao prve pjesme.
SLAVONSKI BROD, 2. studenoga 2005. (Hina) - Dva dana uoči 100. rođendana pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića rođendansku proslavu danas mu je priredio grad Slavonski Brod u kojem je počeo školovanje i gdje je napisao prve pjesme.

Svečana akademija, na kojoj su Brođani Tadijanovića dočekali pljeskom, počela je prikazom dokumentarnog filma iz 1981. o njegovu susretu s učenicima brodske gimnazije. Zlatnom poveljom pjesniku je stoti rođendan u ime svih Brođana čestitao gradonačelnik Mirko Duspara.

Obećao je kako će dogodine biti uređen i Spomen-dom "Tadijanović", u kojem će se čuvati ostavština koju su Tadijanović i supruga mu Jela darovali Brodu.

Grad je pjesniku darovao hrastov stolac, rad Vlade Krajnovića i učenika brodske obrtničke škole. U nakladi "Posavske Hrvatske" darovana mu je i netom objavljena knjiga "Brodska čitanka o Dragutinu Tadijanoviću", a u ime Brodsko-posavske županije pjesniku je stoti rođendan čestitala dožupanicaa Suzana Bilić-Vardić.

Zahvalivši, Tadijanović se prisjetio svojih brodskih đačkih dana i rodnog sela Rastušja odakle je pješačio u Brod u školu. Svima je preporučio darovanu mu knjigu kako bi, kazao je, "saznali što je Brod bio meni, a što ja Brodu". "Ja ću u Brodu ostati dok sam živ", kazao je Tadijanović.

U povodu pjesnikova stotog rođendana Gradska knjižnica priredila je izložbu "Djela Dragutina Tadijanovića", a Galerija umjetnina izložbu pjesnikovih portreta. Brodska rođendanska proslava završava kasno popodne susretom s profesorima i učenicima brodske Gimnazije "Matije Mesića".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙