FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dragutin Tadijanović sa zagrebačkim osnovnoškolcima

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Uoči stotog rođendana, koji ćeproslaviti za mjesec dana, 4. studenog, najstariji hrvatski pjesnikDragutin Tadijanović razgovarao je večeras u knjižari Profil Megastores učenicima Osnovne škole "Ivana Gorana Kovačića" u Zagrebu.
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Uoči stotog rođendana, koji će proslaviti za mjesec dana, 4. studenog, najstariji hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović razgovarao je večeras u knjižari Profil Megastore s učenicima Osnovne škole "Ivana Gorana Kovačića" u Zagrebu.

Znatiželjnim učenicima, koji poznaju njegove stihove iz čitanka, bard hrvatskog pjesništva govorio je o svom djetinjstvu u rodnoj Slavoniji, prvim školskim danima, podsjetivši kako on nije bio u prilici vidjeti tolike knjige i doživjeti susrete s pjesnicima.

Dragutin Tadijanović rekao je, uz ostalo, učenicima da je počeo pisati u 13. godini te da je njegova najpoznatija pjesnička zbirka "Srebrne svirale" objavljena u 20 izdanja.

Tadijanović se večeras prisjetio i brojnih događaja iz svog života, dolaska u Zagreb daleke 1925., susreta s hrvatskim književnicima, pjesnicima.

Najavio je i da će prirediti knjigu s djelima devet pisaca u koju će uvrstiti svog pretka Blaža Tadijanovića, zatim Petra Preradovića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Antuna Gustava Matoša, Tina Ujevića, Ivana Gorana Kovačića te neka svoja djela.

Večerašnji susret vodili su Vesna Budinski i Ante Bežen, autori Hrvatske čitanke za drugi, treći i četvrti razred osnovne škole.

Učenici su s oduševljenjem pred Tadijanovićem recitirali njegove najpoznatije pjesme koje su ga svrstale u najpopularnijeg hrvatskog pjesnika, autora brojnih antologijskih stihova.

Nakladnik "Školska knjiga", koja tiska Tadijanovićeva djela od 1960., za 100. rođendan nestoru hrvatskog pjesništva tiskat će opsežnu knjigu "Sabranih pjesama" s oko 900 stranica, najavljeno je večeras.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙