FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Matthias Platzek novi predsjednik SPD-a?

BERLIN, 2. studenog 2005. (Hina) - Premijer savezne pokrajineBrandenburg Matthias Platzek trebao bi postati novi predsjednikSocijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), objavljeno je u srijeduujutro iz krugova bliskih predsjedništvu SPD-a.
BERLIN, 2. studenog 2005. (Hina) - Premijer savezne pokrajine Brandenburg Matthias Platzek trebao bi postati novi predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), objavljeno je u srijedu ujutro iz krugova bliskih predsjedništvu SPD-a.

Do odluke je došlo nakon dogovora dvojice kandidata, premijera saveznih pokrajina Brandenburg i Rheinland-Pfalz, Matthiasa Platzeka i Kurta Becka. Beck je izjavio da je spreman odstupiti od kandidature u korist Platzeka.

O budućem predsjedniku SPD-a raspravlja se od ponedjeljka, kada je dosadašnji predsjednik Franz Muentefering neočekivano najavio svoje povlačenje. O tome će biti odlučeno na sljedećem stranačkom kongresu, koji bi trebao biti održan sredinom mjeseca.

Unutar SPD su istodobno pojačani zahtjevi za povratkom Gerharda Schroedera u vodstvo stranke. "Stranka i zemlja su u takvom položaju da bi bilo idelano kada bi se Schroeder vratio na vrh stranke", smatra vojnopolitički glasnogovornik SPD-ovog zastupničkog kluba Rainer Arnold.

Platzek je najavio da će u slučaju izbora za predsjednika ustrajati na stvaranju koalicijske vlade s demokršćanima. Najavu njegova izbora pozdravili su i predstavnici demokršćana.

Kao i Angela Merkel, tako i Matthias Platzek potječe iz bivšeg DDR-a, tako da bi u slučaju da Platzek bude izabran za predsjednika SPD-a na vrhu dviju najvećih njemačkih političkih stranka zasjeli političari iz istočnog dijela Njemačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙