FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački SPD demantira da se Schroeder povlači s mjesta kancelara

BERLIN, 3. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Socijaldemokratskestranke Njemačke (SPD) Franz Muentefehring odbacio je u ponedjeljaknavečer, nakon sastanka predsjedništva stranke, navode po kojima ćenjemački kancelar Gerhard Schroeder odstupiti s mjesta kancelara kakobi omogućio stvaranje tzv. velike koalicije između socijaldemokrata idemokršćana.
BERLIN, 3. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Franz Muentefehring odbacio je u ponedjeljak navečer, nakon sastanka predsjedništva stranke, navode po kojima će njemački kancelar Gerhard Schroeder odstupiti s mjesta kancelara kako bi omogućio stvaranje tzv. velike koalicije između socijaldemokrata i demokršćana.

"SPD i dalje ostaje pri svom cilju a to je sastavljanje velike koalicije sa Schroederom na čelu", izjavio je Muentefehring nakon sastanka predsjedništva SPD-a.

On je iznova odbacio zahtjeve demokršćanskog vodstva za rješavanjem tzv. kancelarskog pitanja prije konkretnih početka pregovora o stvaranju kolicije.

"Mi u srijedu nastavljamo razgovore kojima je cilj stvaranje vlade s dva jednako jaka partnera", zaključio je Muentefehring.

Kancelar Schroeder je prije toga u razgovoru za TV postaju RTL izjavio da ne ustraje na kancelarskom položaju te da odluku o tomu hoće li stranka ustrajati na tomu da on ostane kancelar ostavlja stranačkom vrhu, što su neki mediji protumačili kao odluku o povlačenju.

"Ne radi se o mom ustrajanju na tome da ostanem kancelar niti o meni samom, nego se radi o pravu na vodeći položaj moje stranke i o tomu odlučuje stranka, a ne ja", izjavio je Schroeder. "Ja ću prihvatiti svaku odluku koju donese stranka pa i onu o mom povlačenju", zaključio je Schroeder.

Nakon jučerašnjih naknadnih izbora u Dresdenu, na kojima je demokršanska Unija CDU/CSU osvojila direktan mandat te tako povećala prednost u Bundestagu pred socijaldemokratima za jedno mjesto, vodeći demokršćanski političari su kancelara Schroedera iznova pozvali da se suzdrži od zahtjeva za kancelarskom foteljom te da tu funkciju prepusti predvodnici Unije CDU/CSU Angeli Merkel.

Razgovori o eventualnom započinjanju koalicijskih pregovora između socijaldemokrata i demokršćana trebali bi biti nastavljeni u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙