FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić i Galić potpisali sporazum o proizvodnji igranog filma

ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić iglavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mirko Galić potpisalisu u srijedu Sporazum o uvjetima i kriterijima za utvrđivanje programaproizvodnje igranog filma i njegovom financiranju.
ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mirko Galić potpisali su u srijedu Sporazum o uvjetima i kriterijima za utvrđivanje programa proizvodnje igranog filma i njegovom financiranju.

U svrhu potpore filmskoj proizvodnji u Hrvatskoj Sporazumom je zaključeno da će Ministarstvo kulture u okviru sredstava državnog proračuna namijenjenih filmskom programu i HRT u skladu s predviđenim sredstvima za tu namjenu osigurati sufinanciranje proizvodnje dugometražnih igranih filmova.

Prema Sporazumu sredstva će se dodijeljivati produkcijskim društvima putem javnog natječaja Ministarstva kulture. Na temelju provedenog natječaja i prijedloga Vijeća za film i kinematografiju ministar kulture konačno odlučuje o izboru filma i sufinanciranju od strane Ministarstva, a glavni ravnatelj sa strane HRT-a.

Na natječaj se mogu prijaviti djelomično ili potpuno realizirani filmovi, a Ministarstvo kulture nastojat će financirati bar jedan debitantski dugometražni film, stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Ministar Biškupić istaknuo je da će tri umjetnička savjetnika od kojih jedan s HRT-a odlučivati o dodjeli sredstava za realizaciju filma, te da se uvodi i funkcija produkcijskog savjetnika. Izrazio je uvjerenost da će se iduće godine moći snimiti više filmova nego do sada kada se godišnje snimalo šest igranih filmova.

Biškupić je naglasio da treba učiniti sve kako bi se potaknula kreativnost hrvatske filmske produkcije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Biškupić je rekao da Sporazumom nije predviđena visina financijskih sredstava, jer ovise o državnom proračunu, te da će se shodno tome naknadno utvrditi iznos koji će biti izdvojen za filmsku djelatnost.

Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić ocijenio je da je potpisivanje Sporazuma važan korak u stvaranju uvjeta za financiranje i proizvodnju hrvatskog igranog filma koji je od potpune anonimnosti stigao do svjetskih priznanja. Najavio je da će HRT nastaviti s vlastitom filmskom produkcijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙