FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush slavi irački referendum kao ključan korak prema demokraciji

WASHINGTON,15. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushpozdravio je u subotu irački referendum o novom ustavu kao ključankorak naprijed prema demokraciji koji će zadati ozbiljan udaracteroristima.
WASHINGTON,15. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozdravio je u subotu irački referendum o novom ustavu kao ključan korak naprijed prema demokraciji koji će zadati ozbiljan udarac teroristima.

"Glasujući irački narod zadaje ozbiljan udarac teroristima i šalje jasnu poruku svijetu: Iračani će odlučiti budućnost svoje zemlje mirnim izborima, ne nasilnom pobunom", rekao je Bush u redovitom tjednom radio obraćanju Amerikancima.

Bush je pohvalio kompromisne promjene u tekstu nacrta ustava koje su dovele do toga da se barem neki od čelnika iračkih Sunita pridruže šijitima i Kurdima koji snažno podržavaju dokument. On je rekao da je glasovanje "odlučujući korak naprijed u kretanju Iraka prema demokraciji".

Govoreći u ime američke demokratske stranke umirovljeni general Wesley Clark se u radio poruci suglasio da je referendum važan korak za Irak, ali i upozorio da se ne treba "zavaravati oko teškoća koje predstoje" i rekao da Bushu nedostaje dobra strategija za uspjeh u Iraku.

Bush je ponovno odbio postaviti rokove za povlačenje oko 140.000 američkih vojnika koji su sada u Iraku rekavši da će Sjedinjene Države ostati uz Iračane "dok ne uspostave slobodnu zemlju koja može vladati sobom, održati se i braniti se".

Američki predsjednik je ukazao na pismo za koje američki dužnosnici kažu da ga je drugi po važnosti zapovjednik al Qaide Ayman al-Zawahiri uputio čelniku te skupine u Iraku Abu Musabu al-Zarqawiju i u kojem se sugerira da bi SAD mogao napustiti Irak kako što je otišao i iz Vijetnama.

"Al Qaida misli da se Ameriku može navesti da opet pobjegne. Amerika neće pobjeći i mi nećemo zanemariti našu odgovornost", rekao je Bush.

Pismo poziva Zarqawija da izvrši pripreme za islamsku vlast da preuzme Irak nakon što odu američke snage i upozorava ga na opasnost da njegova kampanja ubijanja civila i napada na Šiite može otuđiti javnost od islamskih ekstremista.

Bush je rekao kako pismo pokazuje da je "uspostava dominacije al Qaide nad Irakom prvi korak prema njihovom širem cilju nametanja islamskog radikalizma diljem šireg Bliskog istoka".

"Ovo pismo pokazuje da al Qaida namjerava učiniti Irak skloništem terorista i stvoriti teren za napade protiv drugih zemalja, uključujući Sjedinjene Države", kazao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙