FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN 27. siječnja proglasio Danom sjećanja na holokaust

NEW YORK, 1. studenog 2005. (Hina/dpa) - Opća skupština UN-a u utorakje odredila 27. siječnja za međunarodni dan prisjećanja na žrtveholokausta, kojeg je glavni tajnik UN-a Kofi Annan opisao kao"jedinstveno zlo".
NEW YORK, 1. studenog 2005. (Hina/dpa) - Opća skupština UN-a u utorak je odredila 27. siječnja za međunarodni dan prisjećanja na žrtve holokausta, kojeg je glavni tajnik UN-a Kofi Annan opisao kao "jedinstveno zlo".

Opća skupština u siječnju je održala raspravu o holokaustu, što je bio prvi takav sastanak od kraja Drugog svjetskog rata, u kojemu je nacistička Njemačka organizirala ubojstvo šest milijuna Židova.

Izabrani datum dan je kada su 1945. godine sovjetske snage oslobodile koncentracijski logor Auschwitz, u okupiranoj Poljskoj, u kojemu je ubijeno oko milijun Židova.

Njemačka obilježava Dan sjećanja na holokaust 27. siječnja od 1996. godine.

Međunarodni dan holokausta bit će važan podsjetnik na "univerzalne pouke holokausta, jedinstvenog zla koje se ne može jednostavno ostaviti u prošlosti i zaboraviti", rekao je Annan.

Opća skupština UN-a usvojila je također poseban program kojemu je cilj mobiliziranje civilnog društva na prisjećanje na holokaust i obrazovanje "kako bi se izbjegli budući genocidi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙