FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tragovi indo-europske civilizacije u Erevanu

EREVAN, 1. studenog 2005. (Hina/AFP) - U središtu Erevana međumodernim zgradama armenski su arheolozi nedavno pronašli tragoveindo-europske civilizacije iz brončanog doba (tri ili četiri stoljećaprije Krista).
EREVAN, 1. studenog 2005. (Hina/AFP) - U središtu Erevana među modernim zgradama armenski su arheolozi nedavno pronašli tragove indo-europske civilizacije iz brončanog doba (tri ili četiri stoljeća prije Krista).

No, prema procjenama arheologa bit će potrebno oko pet milijuna dolara da bi se istraživanja dobro mogla provesti i da bi se lokalitet očuvao kako bi postao turistička atrakcija.

"Iskopali smo pet grobova iz četvrtog i trećeg stoljeća prije Krista. Ritual pokapanja i predmeti koje smo pronašli unutar grobova od velike su važnosti jer dovode u pitanje naše ideje o starim civilizacijama s ovog područja iz brončanog doba", kazao je šef ekspedicije Akop Simonian.

"Ti predmeti dokazuju da je postojala indo-europska civilizacija i da je Armenija bila kolijevka te civilizacije", dodao je.

Do sada su, kako je napomenuo Simonian, znanstvenici smatrali da su u tom razdoblju na tom području živjeli Huriti. Da bi potvrdio svoju tezu Simonian je kazao kako su u grobovima pronađena tijela u dijelovima i konji pokopani s ljudima što su dva rituala karakteristična za indo-europsku kulturu.

Iskapanja su počela 30-ih godina prošlog stoljeća ali su prekinuta 1983. godine. Arheolozi su 2000. godine primili zajam od 2.000 dolara od armenskog dobrotvornog društva Chengavit kako bi nastavili istraživanja, no taj iznos nije dovoljan da se iskapanje provede kako treba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙