FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar za ljudska prava uklanja grafite

SUBOTICA. , 31. listopada 2005. (Hina) - Ministar za ljudska imanjinska prava Srbije i Crne Gore (SCG) Rasim Ljajić u ponedjeljak jeosobno izbrisao grafit prijetećeg sadržaja u Novom Sadu i najavio daće za ispisivanje šovinističkih poruka tražiti oštrije kazne.
SUBOTICA. , 31. listopada 2005. (Hina) - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore (SCG) Rasim Ljajić u ponedjeljak je osobno izbrisao grafit prijetećeg sadržaja u Novom Sadu i najavio da će za ispisivanje šovinističkih poruka tražiti oštrije kazne.

"Nacionalistički grafiti imaju elemente kaznenog djela rasne i vjerske netrpeljivosti i od pravosuđa smo dobili garancije da će se ti slučajevi rješavati po hitnom postupku i strogim kaznama" rekao je tom prigodom ministar Rasim Ljajić.

Ministar je u Novom Sadu uklonio grafit uperen protiv pripadnika mađarske manjinske zajednice koja je posljednje dvije godine bila izložena većem broju incidenata.

Oni su bili povod raspravi o položaju nacionalnih manjina pred Europskim parlamentom sredinom ovog mjeseca, koja je rezultirala upozorenjem srbijanskoj vlasti da mora spriječiti i oštrije sankcionirati počinitelje međuetničkih incidenata.

U cilju popravljanja narušenih međunacionalnih odnosa, ministar je najavio sastanke srbijanskog premijera s predstavnicima nacionalnih manjina u Vojvodini, kao i s predstavnicima Mađarske.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić pozdravio je u izjavu za HINU inicijativu ministra Rasima Ljajića i izrazio nadu da će ona otvoriti mogućnost i za razgovore o položaju Hrvata u Vojvodini.

DSHV je prošloga tjedna objavio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini u kojoj je navedeno da su pripadnici te zajednice izloženi diskriminaciji i da kao nacionalna manjina nisu zaštićeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙