FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska pomoć u ponovnom uspostavlju trajektne veze između Vukovara i Bača

VUKOVAR, 21. listopada 2005. (Hina) - Deklaraciju o ponovnoj uspostavitrajektne veze između Vukovara i vojvođanskog mjesta Bača danas su uVukovaru potpisali ministrica vanjskih poslova i europskih integracijaKolinda Grabar-Kitarović, nizozemska ministrica za razvojnu suradnjuAgnes van Ardenne i potpredsjednik Vlade Srbije i Crne Gore MiroljubLabus.
VUKOVAR, 21. listopada 2005. (Hina) - Deklaraciju o ponovnoj uspostavi trajektne veze između Vukovara i vojvođanskog mjesta Bača danas su u Vukovaru potpisali ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, nizozemska ministrica za razvojnu suradnju Agnes van Ardenne i potpredsjednik Vlade Srbije i Crne Gore Miroljub Labus.

Obnova trajektne veze između Vukovara i Bača, koja je bila u prometu do Domovinskog rata, donacija je nizozemske vlade koja će s nešto više od milijun i pol eura financirati nabavu trajekta koji bi, kako se očekuje, Hrvatsku i vojvođansku obalu Dunava kod Vukovara i Bača trebao početi ponovno povezivati od proljeća iduće godine.

Zahvalivši nakon potpisivanja Deklaracije nizozemskoj vladi na nabavi trajekta, hrvatska ministrica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je kako će Hrvatska nastaviti jačati stabilnost regije i izgradnju dobrosusjedskih odnosa i na svom putu u punopravno članstvo u EU.

"Ovdje nije riječ samo o prometnoj važnosti i mogućnostima gospodarske povezanosti. Ovo je izravan doprinos procesu pomirenja i razumijevanja", rekla je ministrica Grabar-Kitarović.

Čestitavši hrvatskoj Vladi, kako je rekla, uspješan početak pregovora s EU-om, nizozemska ministrica Agnes van Ardenne ustvrdila je kako Nizozemska podupire Hrvatsku u EU već dugo godina. Po njezinim riječima od lipnja 2004. i prihvaćanja hrvatske kandidature za punopravno članstvo u EU Nizozemska i Hrvatska poboljšale su trgovačku suradnju koja danas, kako je navela, doseže 15 milijuna eura na godinu.

Osvrnuvši se na potpisivanje Deklaracije o ponovnoj uspostavi trajetkne veze između Vukovara i Bača, rekla je kako se se tim potpisivanjem Hrvatska i Sebija i Crna Gora obvezale otvoriti granične prijelaze u Vukovaru i Baču. Također je čestitala potpredsjedniku Vlade SiCG Miroljubu Labusu što je, kako je rekla, "došao preko rijeke". "To pokazuje da su Hrvatska i Srbija spremne za svoju europsku budućnost", ocijenila je Agnes van Ardenne.

"Srbija i Crna Gora i Hrvatska prepoznale su svoju budućnost u EU. Pred nama je zajednički cilj da što prije postanemo dio velike europske obitelji naroda", ocijenio je Miroljub Labus, čestitavši hrvatskoj Vladi početak pristupnih pregovora za članstvo u EU. Po njegovim riječima "brža integracija Hrvatske ubrzat će i integraciju Srbije i cijele regije u EU". U tom procesu, kako je ocijenio, Srbija i Crna Gora i Hrvatska neće jedna drugoj biti kočnica, nego pouzdan saveznik. Na kraju obraćanja nazočnima Labus je rekao kako u svoje osobno ime želi izraziti žaljenje zbog tragedije koja je nanesena Vukovaru.

"Meni je vrlo žao zbog toga. Želim vjerovati da će svi oni koji su počinili zločine biti pravedno kažnjeni bez obzira na to kojoj naciji pripadali", rekao je Labus.

Uoči dolaska u Vukovar nizozemska ministrica Agnes van Ardenne u Belom je Manastiru u rad pustila pogon Maitodekstrina u sklopu Tvornice škroba koju gradi nizozemska tvrtka GP & Partners.

(Hina) xzdra yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙