FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Pogrešna odluka BBC-a o ukidanju programa na hrvatskom

ZAGREB, 31. listopada 2005. (Hina) - Plan BBC-a da ukine svoje emisijevijesti na deset jezika i sredstva uloži televizijski programa naarapskom jeziku kratkovidna je tragedija, ocjenjuje u ponedjeljakkomentator londonskog Guardiana povodom odluke uprave BBC-a da usklopu reorganizacije svojeg djelovanja BBC World Service zatvoriukupno deset jezičnih servisa, od kojih osam u europskoj regiji.
ZAGREB, 31. listopada 2005. (Hina) - Plan BBC-a da ukine svoje emisije vijesti na deset jezika i sredstva uloži televizijski programa na arapskom jeziku kratkovidna je tragedija, ocjenjuje u ponedjeljak komentator londonskog Guardiana povodom odluke uprave BBC-a da u sklopu reorganizacije svojeg djelovanja BBC World Service zatvori ukupno deset jezičnih servisa, od kojih osam u europskoj regiji.

Odlukom središnje uprave BBC-ja, s emitiranjem će uskoro prestati poljska, češka, slovačka, slovenska, mađarska, hrvatska, bugarska i grčka sekcija od europskih servisa, te kazahstanska i tajlandska redakcija World Servicea, objavio je prošloga tjedna direktor World Servicea Nigel Chapman uz objašnjenje da je u slučaju europskih servisa riječ o zemljama koje su "ušle u EU ili su na putu da u skorije vrijeme postanu punopravne članice Unije".

Ta odluka, primjećuje komentator londonskog lista, odražava promjenu prioriteta britanskog Foreign Officea o čemu se u posljednje vrijeme šuškalo, no, nastavlja komentator, "nitko osim, bizarno, direktora BBC-jevog World Servicea nije imao hrabrosti (ili gluposti) glasno izgovoriti da nam Europa više nije važna".

Nigel Chapman tu odluku opravdava time što se Europa promijenila te da u navedenim europskim zemljama djeluju konkurentski novinski servisi koji poštuju slične vrijednosti kao BBC, podsjeća komentator ali napominje da stanje nije u potpunosti takvo kakvim ga predstavlja BBC.

"Slučajno sam ovih posljednjih nekoliko dana proveo u dvije prijestolnice zemalja koje ostaju bez BBC-jevog servisa, Zagrebu i Sofiji, razgovarajući s novinarima iz cijele regije o kvaliteti njihovih novih 'sloboda'. To je ponekad nadahnjujuće a ponekad obeshrabrujuće iskustvo. Dobre su stvari doista dobre; Bugarska ima novo vijeće za tisak i brine se za standarde i etiku na način da može posramiti Fleet Street; Hrvatska ima kompetitivnu medijsku scenu koja buja. No, molim te, nemoj se previše zanositi Nigel. Tu je još uvijek ono loše, borba je stalna i dokumentirana je u novim izvješćima (poput onog beogradskog Media centra). Zašto urednici na hrvatskom javnom radiju moraju prijetiti ostavkom kako bi sa svojih leđa skinuli političare i krupni kapital?", piše, među ostalim, komentator lista.

"Ukratko, vrijednosti BBC-a još uvijek nisu na mjestu. Niti je, dok se nastavljaju žive rasprave o borbi protiv korupcije i izručenju ratnih zločinaca, bugarsko ili hrvatsko pristupanje EU-u. (Jedno od uobičajenih vjerovanja u Zagrebu je da Britanija pokušava blokirati njegovo članstvo). Misija gospodina Chapmana još se uvijek ljulja po matici s još mnogo stijena koje mora zaobići", smatra komentator The Guardiana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙