FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski mediji ističu ulogu Austrije u europskom "da" za Hrvatsku

BEOGRAD,5. listopada(Hina) - Beogradski mediji u srijedu donoseinformaciju o odobrenju početka pregovora Hrvatske i Europske unije,ističući ulogu Austrije u tome, kao i činjenicu da je glavna haaškatužiteljica Carla del Ponte, unatoč odbjeglom generalu Anti Gotovini,pohvalila Hrvatsku za suradnju s Haaškim sudom.
BEOGRAD,5. listopada(Hina) - Beogradski mediji u srijedu donose informaciju o odobrenju početka pregovora Hrvatske i Europske unije, ističući ulogu Austrije u tome, kao i činjenicu da je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, unatoč odbjeglom generalu Anti Gotovini, pohvalila Hrvatsku za suradnju s Haaškim sudom.

"Večernje novosti", u tekstu s naslovom "Zagreb ide ka Uniji", pišu da je EU u ponedjeljak počela pregovore o članstvu s Hrvatskom "zahvaljujući prije svega povoljnom izveštaju Carle del Ponte", koja je izjavila da je suradnja Hrvatske s haaškim sudom trenutno "najbolja od svih zemalja u regiji".

Dnevnik "Danas" u naslovu ističe: "Hrvatska: Najvažniji događaj od 1992.", te navodi da u posljednje vrijeme raste broj hrvatskih građana koji podržavaju ulazak zemlje u EU, kao i da se očekuje daljnji rast te podrške, nakon što su pregovori doista počeli.

Dnevnik "Blic" ističe ključnu ulogu Austrije, te u tekstu s naslovom "Vi nama Hrvatsku, mi vama Tursku" piše da je "inzistiranje austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik da se u tekst sporazuma s Turskom unese da je 'privilegirano članstvo' mogući ishod pregovora bilo, po svemu sudeći, vješti 'dribling' da bi Zagreb krenuo ka EU". List također donosi najvažnije datume hrvatskog puta ka EU, te citira naslove hrvatskih medija od ponedjeljka, sve to u okviru s naslovom "Oprostili se od Balkana".

Isto navodi i "Glas javnosti", u tekstu s naslovom "Beč progurao Hrvate uz Turke", te naglašava da je Hrvatska "u fazi pregovora dužna pridržavati se kopenhaških kriterija, koji obuhvaćaju i omogućavaju povratak izbjeglica i ostvarenje njihovih prava, rješavanje položaja manjina, reformu sudstva i regionalnu suradnju".

"Politika", u tekstu s naslovom "Pravi posao tek predstoji", donosi reakcije hrvatskih političara na odluku EU, te konstatira da je "prilikom objavljivanja te odluke jasno rečeno da proces pregovaranja može biti suspendiran i prekinut u svakom trenutku, ukoliko se pokaže da Hrvatska ne ostvaruje ono što je obećala i na što se obvezala".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙