FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Središnja proslava Dana reformacije

OSIJEK, 30. listopada 2005. (Hina) - Liturgijskim slavljem danas je uEvangeličkoj crkvi u Osijeku održana središnja proslava Danareformacije u Hrvatskoj, na kojoj su propovijed održali generalnivikari Evangeličke crkve u Hrvatskoj Seija Uimomen i Branko Berić.
OSIJEK, 30. listopada 2005. (Hina) - Liturgijskim slavljem danas je u Evangeličkoj crkvi u Osijeku održana središnja proslava Dana reformacije u Hrvatskoj, na kojoj su propovijed održali generalni vikari Evangeličke crkve u Hrvatskoj Seija Uimomen i Branko Berić.

Martin Luther je 31. listopada 1517. godine na vratima crkve u Witenbergu istaknuo 95 teza o indulgencijama (oprostu grijeha), o dogmama i uređenju Katoličke crkve.

Luther, kao uostalom nijedan reformator, "nije htio stvoriti novu crkvu ili novu vjeru, jer svi su počeli u Katoličkoj crkvi i htjeli su je obnoviti, ali povijesne okolnosti su bili takve da je došlo do podjele u Crkvi", rekao je Branko Berić.

Dodao je kako wittenberška vrata označavaju početak reformacije, a "taj dan suvremena Europa slavi kao događaj koji je odlučujuće obilježio njezinu prošlost, razvoj zapadne civilizacije i utjecao na profil današnje racionalne kozmopolitske političke kulture, sposobne za ujedinjavanje, pa i ekumensko približavanje vjerskih zajednica".

"Ekumenski razvoj doveo je do toga da su luteranski i rimokatolički teolozi otvorili još jednu stranicu temeljnog konsenzusa biblijskog učenja o opravdanju vjerom i o milosti, a to zajedničko tumačenje ili objašnjenje ima povijesno ekleziološko značenje", rekao je među ostalim Branko Berić. Istaknuo je kako su na Svjetskom danu mladih u Koelnu papa Benedikt XVI. i biskup Huber zaključili da "rascjep u Crkvi stoji kontra Isusove volje".

Predsjednik Vijeća evangeličkih crkava u Njemačkoj, biskup Wolfgang Huber istaknuo je na tom susretu nužnost iskrenog dijaloga između protestanata i katolika te spomenuo temu euharistije i službu žena, rekao je u propovijedi Branko Berić. Dodao je kako "Europa mora biti Europa slobode, pravde, solidarnosti i mora se temeljiti na istinskim, etičkim i građanskim vrednotama".

Seija Uimonen u propovijedi je rekla kako ne smijemo zaboraviti da smo na ovom svijetu putnici koji trebaju imati cilj pred svojim očima da bismo ga postigli, a Bog nam u svojoj Riječi daje potvrdu da se brine za nas jer Njemu nitko nije bezvrijedan ni neznatan.

Na liturgiji u osječkoj Evangeličkoj crkvi bili su predstavnici drugih vjerskih zajednica te predstavnici Osječko-baranjske županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙