FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potsdam: Središnja proslava dana njemačkog ujedinjenja

BERLIN, 3. listopada 2005. (Hina) - U Potsdamu je u ponedjeljakodržana središnja proslava praznika Dana jedinstva, kojim Njemačkaslavi dan ujedinjenja SR Njemačke i Njemačke Demokratske Republike1990. godine.
BERLIN, 3. listopada 2005. (Hina) - U Potsdamu je u ponedjeljak održana središnja proslava praznika Dana jedinstva, kojim Njemačka slavi dan ujedinjenja SR Njemačke i Njemačke Demokratske Republike 1990. godine.

Tom su prilikom vodeći njemački političari ukazali na još uvijek postojeće razlike između nekad razdvojenih država.

"Shvatili smo da će izjednačavanje životnih prilika na istoku i zapadu zemlje još potrajati", izjavio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) obraćajući se okupljenim gostima među kojima su bili i njemački predsjednik Horst Koehler i njemački kancelar Gerhard Schroeder te demokršćanska kandidatkinja za kancelarku Angela Merkel.

Thierse je upozorio i na dramatičnu gospodarsku situaciju na istoku zemlje. "Gospodarstvo na istoku još uvijek nije u stanju preživjeti bez pomoći sa zapada, a nezaposlenost je u ovom dijelu Njemačke dvostruko veća nego na zapadu", primjetio je Thierse.

Thierse je usprkos tomu objasnio da istok nije "vreća bez dna i dolina suza", kako koji put zemlju bivšeg DDR-a nazivaju na Zapadu.

Premijer savezne pokrajine Brandenburg, koja ove godine predsjeda domom saveznih pokrajina Bundesratom, Matthias Platzek ukazao je istodobno i na pomake koji su učinjeni u konsolidiranju gospodarstva na istoku Njemačke.

Oba političara su se tijekom obraćanja gostima zahvalili istočnoeuropskim susjedima "koji su svojim demokratskim pokretima utrli put padu Berlinskog zida".

U nastavku svečanosti bivši kancelar Helmut Kohl i bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov posadili su u parku dvorca Sanssouci stabla mira. Gorbačovu će u srijedu u Augsburgu biti uručena "Augsburška mirovna nagrada".

Današnja svečanost započela je ekumenskom misom u crkvi svetog Nikolaja u Potsdamu, koju su vodili berlinski kardinal Georg Sterczynski i evangelistički biskup Wolfgang Huber.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙