FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manje neizvjesnosti na tržištu ojačalo cijene dionica

NEW YORK, LONDON, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Imenovanjenasljednika Alana Greenspana na čelu američke središnje banke Fed tenastavljen snažan uzlet aktivnosti u američkom gospodarstvu dali suprošloga tjedna poticaj kupovinama dionica na najvažnijim svjetskimburzama.
NEW YORK, LONDON, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Imenovanje nasljednika Alana Greenspana na čelu američke središnje banke Fed te nastavljen snažan uzlet aktivnosti u američkom gospodarstvu dali su prošloga tjedna poticaj kupovinama dionica na najvažnijim svjetskim burzama.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks u proteklih je tjedan dana ojačao 1,8 posto, završivši poslovanje u petak na 10.403 boda. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,3 posto na vrijednosti, tako da iznosi 2.089 bodova.

Američki predsjednik George W. Bush najavio je imenovanje Bena Bernankea na čelo Feda od iduće godine. Bernanke je bio jedan od guvernera Feda prije no što je prošlog lipnja postavljen za savjetnika Bijele kuće. "Svaki puta kada se ukloni neka neizvjesnost, to je dobra vijest za tržišta", rekao je Marc Pado, tržišni strateg pri Cantor Fitzgeraldu.

Poticaj raspoloženju ulagača dala su i bolja od očekivanja poslovna izvješća kompanija za treće ovogodišnje tromjesečje, pad cijena nafte nakon što je uragan Wilma zaobišao ključna naftna postrojenja u Meksičkom zaljevu te špekulacije o preuzimanju banaka. U prosjeku su cijene bankarskih dionica ojačale 1,5 posto. Najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica financijske kompanije American Express, koja je poskočila 5,1 posto, premašivši očekivanja ulagača zaradom u prethodnom tromjesečju.

Međutim, skok prinosa po 10-godišnjim američkim državnim obveznicama u srijedu za 4,61 posto, na najvišu razinu u zadnjih sedam mjeseci uslijed zabrinutosti od jačanja inflacije pritisnuo je sektore koji su senzitivni na promjene kamatnih stopa, uključujući dionice građevinskih kompanija i plina i energetike, koje uobičajeno isplaćuju iznadprosječne dividende. "Prinosi po obveznicama najviši su u zadnjih sedam mjeseci što odražava zabrinutosti ulagača po pitanju inflatornog pritiska", rekao je Larry Paruzzi, trgovac pri The Boston Co. Asset Managementu.

Nadalje, pad indeksa povjerenja potrošača u SAD-u, koji se smatra barometrom potrošnje kućanstava, korigirao je cijene dionica maloprodajnih kompanija, poput Wal-Marta. U prosjeku su cijene njihovih dionica oslabile 1,7 posto. Indeks povjerenja smanjen je u listopadu na 85 indeksnih bodova, nakon rujanskih 87,5. "Temeljem izvedbe koju su imale dionice maloprodajnih tvrtki i nastavljenog pada povjerenja potrošača, ne očekujemo uspješnu priču o božićnoj povećanoj potrošnji", rekao je Barry Hyman, strateg pri Ehrenkrantz, King, Nussbaumu.

Najveća gubitnica bila je dionica američkog proizvođača vozila General Motorsa (GM) koja je potonula 6,8 posto, nakon što je kompanija objavila da je primila subpoenu od Komisije za vrijednosne papire (SEC) u vezi istrage njezinih računovodstvenih praksi. Ta vijest oštro je spustila i cijene GM-ovih obveznica. Glasnogovornik kompanije zanijekao je da se razmatra stečaj kompanije. "GM je značajna kompanija u SAD-u, i ako podnese zahtjev za pokretanje stečaja, to naprosto neće biti dobar signal za tržište", rekao je Tim Heekin, direktor trgovanja pri Thomas Weisel Partnersu.

Ipak, u petak objavljen podatak o godišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda SAD-a za 3,8 posto ublažilo je zabrinutosti tržišta oko utjecaja uragana Katrine i Rite, te rastućih cijena energenata na američko gospodarstvo. Rezultiralo je to snažnim rastom cijena dionica, pri čemu je samo toga dana vrijednosti Dow Joensa ojačala 1,7 posto.

Cijene europskih dionica blago su porasle, a veći poticaj dobile su tehnološke dionice nakon što je švedski Ericsson objavio kupovinu dijela britanskog Marconija. Londonski Ftse indeks porastao je 1,4 posto, na 5.213 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,3 posto, na 4.825 boda.

Dionice tehnološkog lidera Ericssona ojačale su dva posto po objavi da će kupovinu dijela poslovanja Marconija s mrežnom opremom platiti 2,1 milijardu dolara. Za toliko su ojačale i dionice te britanske tvrtke. "To je pozitivno za Ericsson. Njime švedska kompanija ojačava svoje proizvode i prisutnost na tržištu na područjima gdje sada nije snažna", izjavio je analitičar SEB Asset Managementa, Johan Strandberg.

Neki analitičari kažu da je na europskim burzama završilo razdoblje korekcija koje je trajalo nekoliko zadnjih tjedana. "Snažniji pad cijena dionica otvorio je kratkoročne prilike za kupovinu", izjavio je Adrian Jarvis, čelnik strategije pri Morley Fund Managementu.

Dobro raspoloženje potpomogli su i planovi rudarske kompanije Anglo American da dioničarima isplati milijardu dolara. Dionice Anglo Americana skočile su 5,2 posto na najvišu razinu u zadnja dva tjedna nakon što je proizvođač objavio da će sredstva vratiti ulagačima te da će provesti restrukturiranje. Ojačale su i dionice drugih pripadnika sektora ruda, BHP Billitona i Rio Tinta.

Nadalje, DaimlerChryslerove su dionice dobile na vrijednosti nekih 2,5 posto nakon što je tvrtka lako nadmašila procjene analitičara o njegovoj operativnoj dobiti u trećem tromjesečju, kojoj je pomogao snažan oporavak u njegovoj ključnoj Mercedes grupi.

Međutim, bilo je i gubitnika. Dionice u telekom sektoru pogođene su sniženim prognozama telekom kompanija Alcatela i France Telecoma. Alcatelove su oslabile pet posto nakon što je taj drugi najveći europski proizvođač opreme za telekome snizio svoje procjene rasta operativne dobiti u 2005. Dionice France Telecoma spustile su se za četiri posto nakon što je kompanija snizila svoje prognoze prihoda za ovu godinu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,1 posto, dosegnuvši 13.346 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙