FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jedan od najlošijih tjedana od početka godine

NEW YORK, LONDON, 9. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Zabrinutost okodaljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike te spuštanje cijenanafte koje je pogodilo dionice energetskog sektora oštro su spustiliprotekloga tjedna cijene dionica na najvažnijim svjetskim burzama, pričemu je na američkim zabilježena jedna od najlošijih tjednih izvedbiod početka godine.
NEW YORK, LONDON, 9. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Zabrinutost oko daljnjeg zaoštravanja američke monetarne politike te spuštanje cijena nafte koje je pogodilo dionice energetskog sektora oštro su spustili protekloga tjedna cijene dionica na najvažnijim svjetskim burzama, pri čemu je na američkim zabilježena jedna od najlošijih tjednih izvedbi od početka godine.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 2,6 posto, na 10.292 boda, a riječ je o najoštrijoj tjednoj korekciji njegove vrijednosti od lipnja. Tehnološki Nasdaq spustio se čak 2,9 posto, najviše od travnja, završivši tjedan na 2.090 bodova.

Najnovije izjave dužnosnika američke središnje banke Fed o jačanju inflacije potaknule su na američkim tržištima dionica zabrinutosti u pogledu daljnjeg zaoštravanja monetarne politike, što je negativno utjecalo na cijene dionica. Predsjednik podružnice Feda u Dallasu Richard Fisher izjavio je da je SAD suočen s inflatornim pritiscima i da treba biti "posebno oprezan na tome području".

Nadalje, predsjednik podružnice Feda iz Kansas Cityja Thomas Hoenig rekao je u svom obraćanju poduzetnicima u Casperu, Wyoming, da se čini kako ne postoji veliki rizik od snažnog uzleta inflacije, no da zakonodavci moraju biti na oprezu u pogledu potencijalnih cjenovnih pritisaka. "Iako njegova izjava nije bila posebno negativna za tržište, ulagači očekuju daljnje povećanje kamatnih stopa, što je doprinijelo negativnom raspoloženju na tržištu", ocijenio je Michael Sheldon, tržišni strateg njujorške brokerske tvrtke Sencer Clarke. Kazao je i da će u budućnosti više cijene prirodnog plina predstavljati veliku zabrinutost za korporacije kao što su to sada visoke cijene nafte.

To je pogodilo cijene dionica senzitivnih na porast kamatnih stopa poput najvećeg američkog hipotekarnog zajmodavca, Country Financial Corp, koje su oslabile 1,6 posto. Značajnije su potonule i cijene dionica tehnoloških kompanija, poput Della. "Ulagači su zabrinuti da bi Fed mogao nastaviti podizati kamatne stope, pa prodaju one dionice senzitivne na promjene u stopama gospodarskog rasta", rekao je Ray Rund, izvršni direktor i čelnik istraživanja pri Shaker Investmentsu.

Među vodećim gubitnicama bile su i dionice naftnih kompanija, nakon što je cijena barela potonula 1,11 dolara, na 62,79 dolara. U prosjeku su njihove cijene samo u srijedu potonule za 4,04 posto, najviše u zadnje tri godine. Dionica Exxon Mobila tako je pojeftinila 2,6 posto. "Kada cijene nafte oštro padaju, utjecaj se odmah očituje na cijene dionica naftnih kompanija. Posredne pozitivne koristi za osobnu potrošnju sklone su pokazati se nešto kasnije", ocijenio je Lincoln Anderson, savjetnik pri LPL Financial Servicesu.

Negativno je na tržištu odjeknuo i podatak američkog Instituta za upravljanje nabavom o padu uslužnog indeksa u rujnu na 53,3 boda, nakon u kolovozu zabilježenih 56 bodova. Tržište je očekivalo njegov rast na 61 bod. Ipak, donekle je krajem tjedna negativno raspoloženje ulagača ublaženo najnovijim podatkom američkog ministarstva rada o manjem od očekivanja gubitku radnih mjesta u SAD-u u rujnu, odnosno za svega 35.000 prema očekivanih 143.000.

Cijene europskih dionica tjedan su završile s gubitcima, progonjene dvostrukom sablasti - potencijalnog zaoštravanja monetarne politike te usporavanja gospodarskog rasta, što će se zasigurno odraziti na korporativne zarade i osobnu potrošnju. Nakon što su sredinom tjedna burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u zadnjih nekoliko godina, do kraja tjedna zaredali su gubitci. Londonski Ftse indeks potonuo je 2,4 posto, na 5.362 boda, najnižu razinu od sredine rujna. Frankfurtski DAX pretrpio je gubitak od 0,7 posot, na 5.008 bodova.

Pad cijena na većini europskih burzi izazvan je golemim gubitcima na američkom Wall Streetu nakon što je niz dužnosnika Feda upozorio na oprez u pogledu inflatornih pritisaka. "Rastući inflatorni rizici nastavljaju zadavati brige na tržištima, podsjećajući ih da je Fed daleko od završetka ciklusa podizanja kamatnih stopa", kazao je David Brown, glavni ekonomist za Europu pri Bear Stearnsu.

Spuštanje cijena nafte potaknulo je pad cijena dionica British Petroleuma i Totala za više od dva posto. Na strani značajnijih gubitnika našao se i tehnološki sektor, predvođen finskim proizvođačem mobitela Nokijom, čije su dionice potonule 2,5 posto, budući da su pripadnici toga sektora slijedili oštar silazni trend na američkom tehnološkom tržištu Nasdaq. Oslabile su i dionice rudarskih kompanija, predvođene onima svjetskih divova Rio Tinto i BHP Billitona uslijed vala dobitonosnih prodaja zabilježenih u tome sektoru.

Na strani najvećih gubitnika našao se britanski telekom Cable and Wireless, čije su dionice potonule 16 posto nakon što je kazao da očekuje da će mu prihodi iz osnovnog poslovanja u prvom polugodištu pasti za šest posto.

Međutim, automobilski sektor ostvario je značajne dobitke, ublaživši gubitke DAX indeksa. Tako je dionica Volkswagena poskupjela četiri posto uslijed vijesti da će Porsche i DaimlerChrysler povećati svoje udjele u tom njemačkom proizvođaču automobila. Pokrivanje kratkoročnih pozicija također je podržalo rast cijene VW-ovih dionica, kažu dealeri.

Od drugih značajnijih dobitnika ističe se i britanska farmaceutska grupa Boots Group, koja je ostvarila rast cijena dionica od 7,5 posto a dionice Alliance UniChema poskupjele su 3,7 posto nakon što su objavili da će se udružiti i stvoriti diva u industriji proizvoda za zdravlje i ljepotu, čiji će godišnji prihodi od prodaje premašivati 13 milijardi funta te širom svijeta imati mrežu od 2.600 trgovina.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 2,5 posto, na 13.228 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙