FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamatne stope, skupa nafta i nova poslovna izvješća pritisnuli dionice

NEW YORK, LONDON, 16. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Ponovno skupanafta, ojačala očekivanja da će američka središnja banka nastavitipodizati kamatne stope te početak nove sezone objave poslovnihrezultata korporacija protekloga su tjedna pritisnuli cijene dionicana najvažnijim svjetskim burzama.
NEW YORK, LONDON, 16. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Ponovno skupa nafta, ojačala očekivanja da će američka središnja banka nastaviti podizati kamatne stope te početak nove sezone objave poslovnih rezultata korporacija protekloga su tjedna pritisnuli cijene dionica na najvažnijim svjetskim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks izgubio je blagih 0,04 posto na vrijednosti, spustivši se na 10.287 bodova. No, tehnološki Nasdaq potonuo je 1,2 posto, na 2.065 bodova. "Ulagači se trenutno povlače s tržišta. Razlog tome su kamatne stope koje će i nadalje rasti, strah od usporavanja gospodarstva i više inflacije. Kada postoje takvi strahovi, cijene dionica padaju", rekao je Elliot Spar, tržišni strateg Ryan Beck & Co.

Nedavne izjave dužnosnika američke središnje banke povećale su zabrinutost ulagača oko daljnjeg podizanja kamatnih stopa što bi poskupilo troškove kreditiranja te smanjilo osobnu potrošnju. Tržište su pritiskale i cijene nafte, koje su tijekom tjedna ponovno porasle iznad 64 dolara za barel, no do petka su se spustile na 62,63 dolara.

Na američkim tržištima započela je nova sezona objave poslovnih izvješća za treće ovogodišnje tromjesečje. Tradicionalno prva među najvećim kompanijama koja izvješćuje o poslovnim rezultatima je Alcoa, čije su dionice u utorak poskočile gotovo jedan posto nakon što je izvijestila o većem profitu unatoč povećanju troškova energenata. Međutim, već dan kasnije uslijedilo je razočaranje iz računalne kompanije Apple Computers. Dionica Applea pojeftinila je 4,5 posto i bila je najveći uteg na izvedbu Nasdaq tržišta, nakon što je izvijestila o prihodima u posljednjem tromjesečju ispod očekivanja Wall Streeta. To je potaknulo korekcije cijena i u ostatku tehnološkog sektora. Još jedna velika gubitnica bila je dionica Advanced Micro Devicesa, koja je potonula gotovo 10 posto, čime je zabilježila najlošiju izvedbu na njujorškom tržištu. Razlog njezine korekcije je ocjena ulagača da rast njezinih prihoda neće rezultirati i rastom profitnim margina.

Da treba očekivati slabije poslovanje kompanija za proizvodnju čipova upućuje i upozorenje o prodaji Xilinxa. Samo njegova dionica potonula je u utorak 2,2 posto, a povukla je za sobom i ostale pripadnike tog sektora. "Trend na tržištu i nadalje je negativan. Općenito, čini se da su tehnološke dionice najslabiji dio i čini se da će se prodavati unatoč dobrim podacima o poslovanju", izjavio je izvršni direktor brokerske tvrtke Adams Harkness, Mike Viracola.

Nadalje, Delphi, najveći američki dobavljač auto-dijelova, podnio je zahtjev za proglašenje stečaja, primoravši General Motors na objavu upozorenja o mogućim skupim poremećajima u isporukama dijelova. Dionice GM-a potonule su 9,9 posto, na 25,48 dolara, dok su one Delphia pojeftinile za 79 centi na 33 centa. Brokerska kuća Banc of America snizila je rejting dionicama GM-a, navodeći kao razloge moguće rizike koje bi kompaniji mogao donijeti Delphi. "Delphi pritišće cijelu automobilsku industriju", kazao je Tim Ghirskey, glavni ulagački dužnosnik u Solaris Asset Managementu u Bedford Hillsu. "Više ulagača želi povući novac iz tog sektora, a situacija se neće poboljšati tako skoro".

Glasine, pak, oko brokerske tvrtke koja se bavi trgovanjem robom i terminskim poslovima Refco također su pogodila tržište. "Ulagače to sve više podsjeća na Enron", rekao je Leone, misleći na energetsku kompaniju iz Hustona koja je nakon računovodstvenog skandala bankrotirala u 2001. Refco, čije su dionice u zadnjih tjedan dana potonule više od 60 posto, objavio je da je postao nelikvidan. To je spustilo za 14 posto i cijene dionica Čikaške burze roba, najvećeg američkog terminskog tržišta, jer su ih dealeri panično prodavali zbog njezine povezanosti s Refcoom.

Na europskim burzama cijene dionica zabilježile su najniže razine u proteklih pet tjedana ponajviše uslijed slabljenja dionica rudarskih kompanija. Londonski Ftse indeks potonuo je za 1,6 posto, na 5.275 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,6 posto, spustivši se na 4.976 bodova.

Europska tržišta dionica posljednjih su dana bila pod pritiskom zbog straha da će američka središnja banka Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa te da će snažni podaci samo pojačati već prisutne zabrinutosti. Ulagače naime brine da bi daljnji rast kamatnih stopa u SAD-u mogao ugroziti ionako usporene aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Ulagači su svjesni da podaci ukazuju da se rast cijena energenata širi duž cijelog gospodarstva, a to pored visine zaduženosti američkih kućanstva i visokih cijena nekretnina utire put novim podizanjima kamatnih stopa", kazao je strateg u Facset JCF, Jean-Luc Buchalet. Smatra da će to pogoditi gospodarski rast i u SAD-u i u Europi, no dodao je da će rastuće cijene nafte u konačnici usporiti potražnju za naftom i postupno spustiti cijene na oko 50 dolara po barelu ili ispod toga do ljeta 2006.

Početkom tjedna cijene dionica su jačale u očekivanju dobrih tromjesečnih poslovnih rezultata europskim kompanija. "Tromjesečne zarade bi trebale biti vrlo dobre", kazao je Rudy Vandorpe iz Fortis Investmenta. "To ulijeva povjerenje ulagačima", dodao je. Na strani značajnijih dobitnika bio je Marks&Spencer, ostvarivši rast cijena dionica na najvišu razinu u više od tri godine nakon što je taj lanac trgovina prehrambenim proizvodima i odjećom zabilježio prvi rast tromjesečnih prihoda u dvije godine. Njegove dionice skočile su 2,67 posto. Dionice švicarskog diva farmaceutske industrije Rochea ojačale su 2,6 posto. Naime, američki Genentech, koji je pod njegovom kontrolom, izvijestio je o rastu zarade u trećem tromjesečju od 56 posto, uslijed porasta prihoda potpomognutog većom prodajom lijekova za rak Avastin i Herceptina.

No, od sredine tjedna pod većim pritiskom bile su dionice rudarskih kompanija, kao što su Rio Tinto i Anglo American, kao i onih energetskog sektora predvođenog British Petroleumom. Kompanija Xstrata zabilježila je pritom pad cijena dionica od 4,1 posto, Rio Tintove su pojeftinile za 3,2 posto a one Anglo Americana za 3,7 posto. "Ulagači su zaključili da krajnji dosezi rasta cijena kovina znače da su one sada otišle toliko visoko da ne mogu više rasti istim tempom", ukratko je prokomentirao raspoloženje na tržištima globalni strateg za metale i rudarstvo pri JP Morganu Jon Bergtheil.

Indeks Tokijske burze Nikkei u proteklom je razdoblju dobio 1,5 posto na vrijednosti, završivši poslovanje u petak na 13.420 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙