FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješno treće tromjesečje na tržištima dionica

NEW YORK, LONDON, 2. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč i nadaljevisokim cijenama nafte i derivata, protekloga su tjedna cijene dionicana svjetskim tržištima ostvarile dobitke, pridonijevši tako daljnjemrastu vrijednosti burzovnih indeksa, koji su na američkim burzamaostvarili u trećem tromjesečju najveće dobitke od početka godine, a naeuropskima dosegnuli najviše razine u zadnjih 40 mjeseci.
NEW YORK, LONDON, 2. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Unatoč i nadalje visokim cijenama nafte i derivata, protekloga su tjedna cijene dionica na svjetskim tržištima ostvarile dobitke, pridonijevši tako daljnjem rastu vrijednosti burzovnih indeksa, koji su na američkim burzama ostvarili u trećem tromjesečju najveće dobitke od početka godine, a na europskima dosegnuli najviše razine u zadnjih 40 mjeseci.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 10.568 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 1,6 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.152 boda.

U trećem tromjesečju vrijednost Dow Jonesa poskočila je 2,9 posto, na Nadaqa čak 4,9 posto, unatoč razornim posljedicama uragana Katrine i Rite na američko gospodarstvo, posebice naftnu industriju. U tome razdoblju energetske dionice predvodile su po dobicima, ojačavši čak 32,9 posto. Najveće gubitnice, pak, bile su dionice proizvođača potrošne robe, koje su oslabile u prosjeku za 7,5 posto kako su ulagači bili zabrinuti oko učinaka visokih cijena benzina na budžete kućanstava.

"Primarni katalizator na tržištu i nadalje je energetika", ocijenio je Anthony Chan, ekonomist JPMorgan Asset Managementa. Barel nafte na njujorškom tržištu u petak je iznosio 66,24 dolara, oscilirajući tijekom tjedna u rasponu od 65 do 67 dolara. Istodobno, terminska cijena benzina bilježi pad.

"Jedan od faktora koji su doprinijeli snažnom rastu cijena dionica jest i činjenica da je terminska cijena benzina pala. Bilo koji znak da novčanici Amerikanaca neće biti previše pogođeni energetskim cijenama razlog je poticaja kupovini dionica", rekao je Paul Cherney, predsjednik analitičke tvrtke paulcherney.com.

Dio dobitaka može se pripisati i većoj kupovini dionica od strane investicijskih fondova uoči završetka trećeg tromjesečja.

U očekivanju skoka kapitalne potrošnje na kraju godine ulagači su u ulijevali kapital i u tehnološke dionice. Dionica Internet kompanije EBay poskupjela je šest posto, potaknuvši u petak najveći postotni skok Nasdaq indeksa u jednom danu u zadnjih 10 tjedana. Njezina dionica ojačala je na temelju procjene jedne brokerske kuće da će ta aukcijska on-line tvrtka ostvariti rezultate poslovanja iznad očekivanja Wall Streeta.

Ipak skupa nafte i dalje podgrijava zabrinutosti oko učinka skupog goriva na gospodarstvo. Stoga su dionice industrijskih proizvođača senzitivnih na oscilacije cijena goriva izgubile na cijeni. Tako je dionica proizvođača aluminija Alcoe potonula gotovo jedan posto.

Protekloga tjedna znatnije je ojačala dionica Beoinga, za više od pet posto, nakon što je taj proizvođač zrakoplova tijekom prethodnoga vikenda postigao dogovor sa sindikatima o kolektivnom ugovoru. Među ostalim dobitnicama ističu se i dionice osiguravatelja, koje su se oporavile nakon što se pokazalo da štete od uragana Rite nisu bile toliko velike koliko se prvotno očekivalo. Među većim gubitnicama ističe se dionica računalne kompanije Apple, koja je oslabila 4,4 posto, pogodivši raspoloženje na Nasdaq tržištu. Ta je kompanija, naime, priznala da neko od njezinih digitalnih uređaja imaju problema s monitorima.

Cijene europskih dionica na najvišim su razinama u zadnjih 40 mjeseci, predvođene ponajviše skokom cijene dionice automobilskog koncerna DaimlerChryslera. Frankfurtski DAX tako je ojačao čak 3,3 posto, na 5.044 boda, premašivši 5.000 bodova po prvi puta u zadnje tri i pol godine. Londonski Ftse indeks ojačao je 1,2 posto, na 5.494 bodova.

"Činjenica da smo se približavali kraju tromjesečja smatrala se ključnim pokretačem rasta, iako također i dobro raspoloženje na tržištima dionica u Japanu i SAD-u daje nešto poticaja", kazao je Matt Buckland, trgovac u CMC Marketsu.

Dionice DaimlerChryslera skočile su 3,2 posto nakon što je u njemačkom listu Stuttgarter Nachrichten objavljeno da njegova Mercedes grupa planira ukinuti više od 8.000 radnih mjesta u Njemačkoj, umjesto 5.000 koliko se ranije očekivalo. "DaimlerChrysler mora sniziti troškove i povećati učinkovitost. Suočeni s manjom od očekivanja potražnjom za nekim modelima, oni jednostavno imaju prevelik broj zaposlenika", kazao je analitičar iz Frankfurta.

Dionice osiguravatelja AXA-e, Munich Re-a i Swiss Re-a sve su redom poskupjele za više od dva posto budući se očekuje da će isplate po odštetnim zahtjevima biti manje nego se strahovalo. A dobitnicima su se pridružile i kompanije kemijskog sektora, predvođene njemačkim divovima BASF i Bayer, čije su dionice ojačale oko 2,5 posto. "To što je uragan Rita zaobišao središte Houstona tijekom vikenda i stoga prouzročio manje štete nego se strahovalo poticajno je djelovala na dionice", kazao je jedan trgovac.

No, na strani gubitnika posebno se isticao Porsche, čije su dionice potonule devet posto nakon što je taj proizvođača luksuznih automobila objavio da planira kupiti 20 posto dionica s pravom glasa u Volkswagenu radi sprečavanja neprijateljskog preuzimanja VW-a koje bi moglo ugroziti poslovne odnose partnera. "Porscheov potez nismo očekivali", kazao je analitičar Morgan Stanleya Adam Jonas. "Za Porsche, pomisao na potrošnju 3,3 milijarde eura za udjel u europskom najvećem proizvođaču automobila jest kontroverzan i vjerojatno će biti izložen pomnom preispitivanju". Na strani gubitnika bio je i njemački tehnološki div Siemens nakon što je njemački list Handelsblatt objavio da bi kompanija mogla pretrpjeti gubitke zbog svoje akvizicije VA Technology.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je novu najvišu razinu na zatvaranju od svibnja 2001., dosegnuvši 13.574 bodova, na tjednom dobitku od gotovo 3,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙