FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Summit podržao projekt europskog ujedinjenja

ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Summit srednjoeuropskihpredsjednika poslao je jednodušnu poruku podrške projektu europskogujedinjavanja, kao i poruku nedvojbene podrške nastavku procesa togujedinjavanja, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić usvom izlaganju na početku završne konferencije za novinare šefovasrednjoeuropskih država.
ZAGREB, 15. listopada 2005. (Hina) - Summit srednjoeuropskih predsjednika poslao je jednodušnu poruku podrške projektu europskog ujedinjavanja, kao i poruku nedvojbene podrške nastavku procesa tog ujedinjavanja, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svom izlaganju na početku završne konferencije za novinare šefova srednjoeuropskih država.

"Ovaj susret srednjoeuropskih predsjednika poslao je jednodušnu poruku podrške projektu europskog ujedinjavanja. Isto tako poslali smo i poruku nedvojbene podrške nastavljanju procesa toga ujedinjavanja", kazao je Mesić ocjenivši da su obje poruke vrlo važne u svijetlu dilema i nedoumica koje su se javljale u EU-u posljednjih mjeseci.

U tom kontekstu, nastavio je Mesić, "bez iznimke je zaključeno da je otpočinjanje pregovora između Hrvatske i Europske unije pozitivan i dobrodošao signal koji svjedoči o spremnosti unije da nastavi s procesom proširivanja, zapravo da ide prema zaokruživanju projekta ujedinjene Europe".

Istaknuo je da je izražena potpora i drugim zemljama jugoistočne Europe u njihovim europskim aspiracijama.

Mesić je podsjetio da se prvog dana summita raspravljalo tome kako završiti proces europskog ujedinjavanja, a da su danas u središtu bila gospodarska pitanja, odnosno je li neoliberalni model jedini okvir u kojem treba tražiti odgovore na gospodarske probleme s kojima je suočena današnja Europa.

"Kao ključnu tezu, svjesno provokativnu, izdvojio bih sljedeće: određeni zastoj u realiziranju političkog projekta ujedinjene Europe dobrim je dijelom uzrokovan nezadovoljstvom građana konzekvencama neoliberalnog gospodarskog modela kojega su oni počeli poistovjećivati s ujedinjenom Europom", rekao je Mesić.

Mesić je ustvrdio da neobuzdani kapitalizam, koji je sam sebi postao svrhom i koji se razvija samo i jedino u korist kapitala, gubi podršku i zaključio je da se mora "smoći snage za iskorak iz sadašnjeg modela, odnosno priznati kako mu je istekao rok trajanja".

Hrvatski predsjednik izrazio je žaljenje zbog problema koej su građani Zagreba i okolice imali ovih dana zbog poduzetih mjera sigurnosti te konstatirao kako "na žalost, živimo u svijetu u kojemu su, uz skupove poput ovoga, takve mjere nezaobilazne".

Mesić je na kraju svog izlaganja najavio da će se idući summit srednjoeuropskih predsjednika održati u Bugarskoj 2006., a 2007. domaćin će mu biti Češka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙