FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić završio posjet Čileu

SANTIAGO, 24. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik StjepanMesić završio je u ponedjeljak višednevni službeni posjet Čileutijekom kojeg je, utvrdivši da potencijali za razvoj odnosa izmeđudviju zemalja nisu dovoljno iskorišteni, pozvao čileanske tvrtke iposlovne ljude da povećaju nazočnost u Hrvatskoj, ali i Čileancehrvatskog podrijetla da u domovinu svojih predaka dođu kao ulagači.
SANTIAGO, 24. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić završio je u ponedjeljak višednevni službeni posjet Čileu tijekom kojeg je, utvrdivši da potencijali za razvoj odnosa između dviju zemalja nisu dovoljno iskorišteni, pozvao čileanske tvrtke i poslovne ljude da povećaju nazočnost u Hrvatskoj, ali i Čileance hrvatskog podrijetla da u domovinu svojih predaka dođu kao ulagači.

I Mesić i Lagos ocijenili su da je suradnja između Čilea i Hrvatske odlična, ali da je potrebno poboljšati gospodarsku suradnju, a dvije su zemlje tijekom posjeta potpisale i Protokol o znanstvenoj i tehničkoj suradnji.

Hrvatski je predsjednik u razgovorima s Lagosom, ali i s drugim čileanskim dužnosnicima, predstavnicima brojne hrvatske iseljeničke zajednice te medijima isticao kako Hrvatska preko svojih luka Čileu može poslužiti kao ulaz za prostor jugoistočne Europe.

Hrvatsku je Mesić svim svojim sugovornicima predstavio kao zemlju koja se jako razvila i upravo završila izgradnju autocesta koji povezuju more sa svim njezinim granicama što je dobro povezuje s ostalim dijelovima Europe.

"Naš je strateški cilj bio pokretanje pristupnih pregovora s Europskom unijom što smo i ostvarili, ali to nas ne sprječava da razvijamo odnose sa zemljama koje su izvan prostora EU", kazao je hrvatski predsjednik na kraju posjeta u razgovoru s novinarima u Punta Arenasu.

Zato su, istaknuo je Mesić, sa mnom u Čile došli gospodarstvenici koji bi najprije trebali procijeniti situaciju, upoznati prilike u Čileu i onda krenuti u konkretne projekte.

Mesić je bio nazočan i Hrvatsko-čileanskom gospodarskom forumu gdje se obratio sudionicima.

Posjetio je i čileanski Vrhovni sud i gradsku vijećnicu gdje je iz ruku gradonačelnika Raula Alcaine primio ključeve Santiaga kao počasni građanin.

Tijekom boravka u Čileu Mesić se sastao i s predstavnicima hrvatske iseljeničke zajednice u Santiagu te u gradovima Antofagasti i Punta Arenasu.

U Antofagasti je otvorio ulicu s imenom Avenida de la Croacia, a u Punta Arenasu je također proglašen počasnim građaninom.

Podsjetivši kako su Čileanci svojim radom i zalaganjem pridonijeli razvoju Čilea, Mesić je istaknuo da su upravo oni most koji još bolje povezuje Čile i Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙