FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: ravnateljstvo o smrti novorođenčadi

OSIJEK,28. listopada 2005.(Hina) - Ravnateljstvo osječke Kliničkebolnice potvrdilo je danas da su proteklih dana u toj ustanovi umrlačetiri novorođenčeta, ali je i odbacilo medijske špekulacije po kojimase to dogodilo zbog stručnih propusta i nedostatka opreme.
OSIJEK,28. listopada 2005.(Hina) - Ravnateljstvo osječke Kliničke bolnice potvrdilo je danas da su proteklih dana u toj ustanovi umrla četiri novorođenčeta, ali je i odbacilo medijske špekulacije po kojima se to dogodilo zbog stručnih propusta i nedostatka opreme.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare zamjenik ravnatelja Josip Galić izjavio je da se radilo o bolesnim bebama kojima se, zbog njihova zdravstvenog stanja, ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi ne bi moglo na odgovarajući način pomoći.

Voditelj Odjela za pedijatriju KB-a Zlatko Mandić rekao je da se u dva slučaja radilo o nedonoščadi, rođenoj nakon 25. i 27. tjedana trudnoće, koja nije bila spremna za život, te su preminuli unatoč terapiji i adekvatnom zbrinjavanju uz respiratore i inkubatore.

Treće dijete umrlo je s deset mjeseci, a rođeno je s greškama srca, i nije mu se moglo pomoći, dok je četvrto dijete stiglo iz vinkovačkog rodilišta, deset sati nakon poroda, te je od samoga početka imalo problema s disanjem i radom srca, rekao je Mandić.

Predstojnik Zavoda za patologiju KB-a Branko Mitrović izvijestio je kako obdukcijski nalazi pokazuju da je dijete, preminulo 22. listopada, imalo prirođenu srčanu grešku, s razvijenim promjenama, i umrlo je od posljedice zatajenja srca i pluća, dok je druga beba, umrla 24. listopada, pokazivala sve znakove nerazvijenosti pluća, uslijed čega je i preminula.

Treće dijete također je bilo ekstremno nezrelo, teško svega 900 grama, dok se za dijete, pristiglo iz vinkovačkog rodilišta, još analiziraju obdukcijski nalazi, ali iz dosad viđenog može se pretpostaviti da se radi o teškoj infekciji pluća, te da je uzrok smrti upala pluća sa sepsom, rekao je Mitrović, dodavši kako u KB-u mjesečno u prosjeku umre 4-6 nedonoščadi.

Voditelj Odjela za ginekologiju KB-a Siniša Šijanović izvijestio je da je ta bolnica u rujnu imala 196 poroda s 204 rođena djeteta, te da im perinatalni mortalitet iznosi 4,9 promila, dok je prosjek RH oko 8 promila.

Zamjenik ravnatelja Galić kazao je kako nakon ovih zbivanja nitko nije poduzeo pravne korake protiv KB-a, ocijenivši kako su liječnici na ginekologiji i pedijatriji "postupili u skladu sa svim zakonima struke". Pomoćnik ravnatelja Ivica Mihaljević izvijestio je da se nakon provedenih izvida utvrdilo kako se u ovim slučajevima nije radilo o stručnim propustima ili nedostatku opreme, već, kako je naveo, "o nizu koincidencija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙