FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Pregld važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Pregld važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

DEN HAAG - Svjedočenjem dr. Vesne Bosanac, ratne i današnje ravnateljice vukovarske bolnice, u utorak je na Haaškom sudu počelo izvođenje dokaza optužbe protiv tzv. "vukovarske trojke" bivših oficira JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, optuženih za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog osobne i zapovjedne odgovornosti za najteži ratni zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj, pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedenih 20. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara, gdje su mučeni, pogubljeni i zakopani u pripremljenu masovnu grobnicu. Dr. Bosanac svjedočila je o tromjesečnim neselektivnim zračnim i topničkim napadima JNA na Vukovar i samu bolnice od 15. kolovoza do 18. studenoga 1991. u kojem je "praktično srušen cijeli grad", te o dramatičnoj situaciji u bolnici.

DŽAKARTA - Četvrta osoba je umrla od ptičje gripe u Indoneziji dok je UN zabrinut brojnim žarištima širenja virusa u golemom arhipelagu. "Sad imamo sedam slučajeva ptičje gripe među ljudima, od čega četiri smrti", izjavio je u utorak Renuizar Rusin, dužnosnik indonezijskog ministarstva zdravstva. Ti podaci odgovaraju podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Zdravstveni dužnosnik Hariyadi Wibisono kazao je da se radi od 23-godišnjem muškarcu koji je umro 30. rujna u Bogoru, gradu nedaleko Džakarte. Predstavnik WHO-a u Indoneziji dr. Georg Petersen objasnio je da je žrtva bila u kontaktu s pticama.

BERLIN - Dvadeset pet ptica selica pronađeno je u ponedjeljak na jezeru Neuwied, na zapadu Njemačke, doznaje se u utorak od mjesne policije. Tijela gusaka i patki prebačena su u Koblenz gdje bi u utorak veterinari trebali utvrditi uzroke smrti i moguću nazočnost virusa ptičje gripe, precizirala je policija. Vatrogasci koji su otkrili mrtve ptice kažu da su neke ptice imale teške konvulzije prije smrti. Jezero je uobičajeno mjesto odmora ptica selica koje stižu iz sjeverne Europe.

PARIZ - Francuska je odlučila zabraniti držanje peradi na otvorenom u ukupno 21 departmanu po cijelom svom području u okviru mjera borbe protiv ptičje gripe, rekao je u utorak ministar poljoprivrede Dominique Bussereau. U navedenim departmanima, njih 21 od gotovo stotinu, koliko ih u Francuskoj ima, "postoji posebno visoka ugroženost zbog kontakta s pticama selicama", preciziralo je ministarstvo u priopćenju. Kao dodatnu mjeru predostrožnosti, ministarstvo je naložilo da se u cijeloj zemlji obustavi izlaganje živih ptica na sajmovima, tržnicama i izložbama.

SUBOTICA - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini objavio je u utorak Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini u kojoj ukazuje na nemogućnost ostvarivanja manjinskih prava ove zajednice, te na neravnopravan položaj Hrvata u odnosu na većinski, srpski narod i druge manjine u Srbiji. U Deklaraciji, koju je donijelo Predsjedništvo stranke, navodi se da su Hrvati "diskriminirani u državnim službama kod zapošljavanja i na rukovodećim mjestima - ne zapošljava ih Pošta, Telekom, policija, carinske službe, te pravosuđe", a ukazuje se i na neprovođenje načela razmjerne zastupljenosti i nepostojanje pozitivne diskriminacije.

DUBAI - Američki predsjednik George W. Bush izrazio je nadu da će Sirija surađivati u istrazi o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja i kazao je da je vojna akcija posljednja opcija za kojim će Washington posegnuti. "Vojna opcija je uvijek posljednji izbor predsjednika", rekao je Bush u intervju za televiziju Al Arabiya koji se emitira u utorak. Kazao je da Sirija mora ispuniti zahtjeve međunarodne zajednice, a što uključuje protjerivanje palestinskih militantnih skupina, sprečavanje pobunjenika da prelaze granicu i ulaze u Irak gdje ratuju protiv američkih snaga.Sirija se mora prestati miješati u pitanja Libanona, kazao je Bush.

SULEJMANIJA/BAGDAD - Najmanje devet osoba je poginulo u atentatu automobilom-bombom u Sulejmaniji u iračkom Kurdistanu, rekao je jedan dužnosnik bolnice tog grada. Eksplozija se zbila blizu zgrade u kojoj žive dužnosnici povezani s kurdskim milicijama, izvijestila je policija. Nije poznato koliko je osoba ranjeno u atentatu. Sulejmanija, u planinama na sjeveru Iraka je jedna od najmirnijih regija Iraka gdje se rijetko događaju nasilja povezana s pobunom. U utorak su ubijena tri Iračana u Bagdadu, od kojih jedan u bombaškom napadu na američki vojni konvoj, te još dvoje u Baqubi, objavili su sigurnosni izvori.

KABUL - Šest afganistanskih civila je ubijeno u ponedjeljak navečer južno od Kabula u napadu na vozila vojne koalicije pod američkim zapovjedništvom, rekao je u utorak glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova. "Šest afganistanskih civila je ubijeno, a tri su ranjena u tom napadu na cesti između Kabula i susjedne pokrajine Logar", rekao je glasnogovornik. "Napad je bio usmjeren na vozila koalicije", dodao je.

ZAGREB - Sjeverna Koreja sudjelovat će u šesterostranim pregovorima o njezinu nuklearnom programu koji će početi 8. studenoga u Pekingu, potvrdila je u utorak južnokorejska vlada nakon što je dan ranije pristanak obznanio i dužnosnik susjedne Sjeverne Koreje. U ponedjeljak je sjevernokorejska izvještajna agencija Korean Central News Agency prenijela izjavu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova svoje zemlje da je stajalište Pjongjang "nepromijenjeno da kroz dijalog Korejski poluotok treba lišiti nuklearnog oružja", te da će sudjelovati u pregovorima kojima datum treba odrediti.

DETROIT - Rosa Parks, američka crnkinja koja je 1955. godine odbila prepustiti mjesto bijelcu u autobusu i tim činom pokrenula pokret kojim je legalno okončana segregacija u SAD-u, umrla je u 92. godini, javljaju u ponedjeljak lokalni mediji. Pionirka zaštite prava američkih crnaca umrla je u svojem domu u Detroitu, piše Detroit News. Parks je u ono doba odbila prepustiti mjesto, kao što je nalagao propis na jugu SAD-a, jednom bijelcu dok je sjedila u prednjem dijelu autobusu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙