FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra Prvi svjetski dan darivanja i presađivanja organa

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - U svijetu se sutra obilježava Prvisvjetski dan darivanja i presađivanja organa, pa će tom prigodom uŽenevi, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, biti promoviranameđunarodna Donorska kartica, priopćeno je danas iz Ministarstvazdravstva i socijalne skrbi.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - U svijetu se sutra obilježava Prvi svjetski dan darivanja i presađivanja organa, pa će tom prigodom u Ženevi, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, biti promovirana međunarodna Donorska kartica, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Transplantacijski program u Hrvatskoj sve se više razvija tako da je lani obavljeno ukupno 175 transplantacija organa, što je najviše do sada.

Na presađivanje organa i tkiva u Hrvatskoj čeka oko 1.500 osoba - od toga najviše njih, 718, treba bubreg, 41 jetru, 28 srce itd.

Ministarstvo ističe da je glavni ograničavajući faktor dostupnosti te metode liječenja, kao i u svijetu, nedostatak organa darovanih za presađivanje. Stoga presađivanje zahtijeva široku potporu društva i informiranost javnosti, pa je nužno da svaki pojedinac upozna svoje najbliže sa stajalištem o darivanju organa nakon smrti.

U ovoj je godini u hrvatskim bolnicama presađeno 46 bubrega, 24 jetre, dva srca i pet gušterača.

U rujnu je u Kliničkoj bolnici Merkur prvi puta obavljena višeorganska transplantacija bubrega i jetre, a zahvaljujući presađivanju organa, u jednom su danu tri osobe dobile novi život na dar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙