FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN; Ahmadinedžad demonstrira protiv Izraela

JERUZALEM, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je u petaknajavio da će zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u povoduizjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da Izrael treba"izbrisati sa zemljovida", dok se iranski predsjednik u petakpridružio protuizraelskim demonstracijama u Teheranu.
JERUZALEM, 28. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je u petak najavio da će zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u povodu izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da Izrael treba "izbrisati sa zemljovida", dok se iranski predsjednik u petak pridružio protuizraelskim demonstracijama u Teheranu.

"Odlučili smo pokrenuti široku diplomatsku ofenzivu", izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom Izraelskom radiju.

Iran je u petak pokušao ublažiti odjeke Ahmadinedžadove izjave objavivši preko svojeg veleposlanstva u Moskvi kako predsjednik nije mislio "upotrijebiti tako oštre riječi".

Istovremeno u petak se u Teheranu održavaju masovni protuizraelski prosvjedi u znak potpore Palestincima, na kojima je sudjelovao i sam predsjednik zemlje Ahmadinedžad, iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki i još nekoliko ministara.

Riječ je o tradicionalnim prosvjedima koje iranske vlasti organiziraju svake godine posljednjeg petka ramazana, a cilj im je oslobođenje Jeruzalema, najsvetijeg mjesta za muslimane nakon Meke, od izraelske okupacije.

Govoreći na radiju o posljednjem valu nasilja između Izraelaca i Palestinaca, šef izraelske diplomacije Shalom rekao je da se Izrael neće suzdržavati u lovu na palestinske militante, unatoč pozivima iz Sjedinjenih Država da bude oprezan i da obnovi kontakte s palestinskim vlastima.

Shalom je tako dao naslutiti da izraelski zračni udar na Gazu u četvrtak, u kojem je ubijeno osam Palestinaca, neće biti posljednji odgovor na samoubilački napad u gradu Haderi koji je početkom tjedna usmrtio pet Izraelaca.

"Ne možemo šutjeti i biti suzdržani nakon tako strašnog napada", rekao je Shalom radiju. "Terorističke organizacije moraju znati da ćemo ih progodiniti u svako doba i na svakom mjestu", istaknuo je izraelski ministar vanjskih poslova.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je u petak da su vojnici, također odgovarajući na napad u Haderi, uhitili 12 članova radikalne islamističke skupine Jihad u gradovima Tulkarem i Jenin na sjeveru Zapadne obale.

Od palestinskih očevidaca se doznaje da su u noći s četvrtka na petak izraelski borbeni zrakoplovi F16 i helikopteri Apache ispalili rakete na nenaseljena područja na sjeveru i istoku pojasa Gaze uništivši ceste koje povezuju pojas s izraelskom granicom.

Izraelci vjeruju da upravo tim putovima palestinski militanti prevoze i s njih lansiraju rakete na jug Izraela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙